GÜNDEMHaber Girişi : 20 Eylül 2015 12:07

1 KADIN 1 MOTOR 10 ÜLKE

1 KADIN 1 MOTOR 10 ÜLKE
10 Ülke Dolaşıp Kadın'a Şiddet'i Anlattı
İstanbul Gedik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Asil Özbay, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla İstanbul'dan başladığı ve 1 KADIN 1 MOTOR 10 ÜLKE  projesinde motosikletiyle 8 bin km yol yaptı. Geçen temmuz ayında yola çıkmasının amacını "Kadınların yapabileceklerinin sınırlarının ne kadar geniş olduğunu tüm dünyaya göstermek" diye açıklayan Özbay, yolculuğu boyunca gezdiği ülkeleri, yaşadığı zorluklarını not ederek günlük tuttu. Motosikletindeki yüklerle küçük bir tıra benzediğini söyleyen Özbay, dünyanın farklı yerlerini gördüğü, kültürlerini tanıdığı, farklı düşünceleri olan insanlarla temas kurduğu yolculuğu boyunca karşılaştığı insanların kendisine hep destek olduğunu söylüyor. Özbay'la Türkiye'ye dönüşünün hemen sonrasında buluştuk. Tek başına kadın olarak yola çıkmanın tehlikeli yönleri olduğunun altını çizen Özbay, yolculuğunun amacına ulaştığını söylüyor.

Özbay,şunları söyledi,
Türkiye'de yaşanan kadına yönelik şiddet, fiziksel ve psikolojik baskılar medyada o kadar çok yer almaya başladı ki artık, şiddete karşı değil şiddetin dozuna göre tepki vermeye başladık. Bu konuya farklı bir açıdan bakmak istedim. "kadınlara özgürlük yakışır" mottosu ile yola çıktım. Aslında bu "şiddete hayır" demenin farklı bir söylenmiş halidir. Amacım zaten kadınların tek başlarına dahi sınırları ne kadar aşabileceklerini gösterebilmekti. Bu yüzden ülkeler arasındaki sınır kapılarını geçmek önemliydi benim için. Çünkü Türkiye'de sınırları aşma çabası dahi çok değerli. Bizler bu kültürde yetiştirilirken özellikle kızlar, neleri yapabileceğimizden çok neleri yapmamamız gerektiğini öğreniyoruz. Bir bakıma sınırlarımızı öğrenerek büyüyoruz. Bunlar aslında tamamen toplumsal ve kültürel olarak inşa edilmiş sınırlar, benimse bu yolculuk ile yapmaya çalıştığım şey bu düşünceyi kaldırmaktı. Öncelikle kara yolunu kullanarak, kısa zamanda farklı ülkelerde bulunabileceğim bir rota gerekiyordu. Proje, sınırları aşabilmek üzerine kurulu olduğu için sınır geçişleri önemliydi. Hem farklı kültürleri gözlemleyerek o ülkelerdeki kadınlara yönelik algıların nasıl olduklarına şahit olmak proje sonrası aktaracaklarımın açısından değerli olacağını biliyordum.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.