TÜRKİYEHaber Girişi : 14 Mart 2018 12:23

14 Mart Tıp Bayramı

14 Mart Tıp Bayramı
14 Mart 1827, ülkemizde modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilir. "Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire” adlı tıp okulunun açılış tarihi olan bu gün de kutlamalar ve çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.

14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır.

Tıp Bayramı için gerçekleştirilen ilk etkinlik 14 Mart 1919 yılında işgal altındaki İstanbul'da yapıldı. Tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın öncülüğünde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa'daki Yıldırım Darüşşifası'nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.

Dünyada buna benzer kutlamalar, farklı tarihlerde gerçekleştirilir. ABD'de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü; Hindistan'da ünlü doktor Bidhan Chandra Roy'un doğum yıldönümü olan 1 Temmuz günü "Doktorlar Günü" olarak anılır.

Etiketler : tıp bayram
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.