Çanakkale Savaşı veya Çanakkale Muharebeleri, I. Dünya Savaşı sırasında 19151916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir.
İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya ile güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul'u zapt etmek suretiyle Almanya'nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletleri'ni zayıflatma amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdir.
Birleşik Krallık Savaş Konseyi sekreteri Albay Hankey Winston Churchill'in de desteğiyle, 1914 yılı Eylül ayında Çanakkale Boğazı'nın donanmayla geçilerek İstanbul'un işgalini öngören bir planı savaş konseyine sunmuştur. Plan, çeşitli evrelerden geçerek uygulamaya kondu ve Birleşik Krallık ve Fransa gemilerinden oluşan bir donanmanın Boğaz'a geniş çaplı saldırıları 1915 Şubat ayında başlatıldı. Özellikle 19 Şubat 1915 ve 25 Şubat 1915 bombardımanları sonucu Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Çobanlı giriş tabyalarının geri hatta çekilmesi emrini uygulattı. En güçlü saldırı ise 18 Mart 1915 günü uygulamaya konuldu.
Ancak saldırıları başarısız olmuş ve İtilaf Devletleri ağır kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kalmışlardır.

Üzerinde güneş batmayan imparatorluk olarak tanımlanan İngiltere İmparatorluğu donanması, 200 yıl sonra ilk yenilgisini Çanakkale Deniz Muharebesinde aldı. Asla batırılamaz anlamına gelen IRRESISTABLE adlı gemileri, bizim Nusret gemisinin döşediği mayınlarla ilk batan gemilerinden oldu.
7 Mart gece yarısı Nusret gemisi, düşman devriye gemilerini atlatıp Erenköy mevkiinde 26 mayını teker teker ve sessizce suya bırakarak, savaşın kaderini değiştirdi.
O karanlık gecede Boğazı gözetleyen düşmanlar Nusreti görmedi. Geminin vatansever komutanı Yüzbaşı Hakkının hasta kalbi bu heyecanı kaldıramadı ve Türk milletine zaferi getiren görevi tamamlamanın huzuruyla şehit oldu.
Edremitli Seyit Onbaşı, topun ağzına mermi süren vincin arıza yapması sonucu üç tane 275 kiloluk mermiyi tek başına arka arkaya kaldırarak ateşledi. O mermiler üçüncü atışta İngilizlerin Ocean zırhlısını batırdı
25 Nisan 1915te Çanakkaleyi denizden geçemeyen İtilaf Kuvvetleri, Arıburnu ve Seddülbahir bölgesine karadan çıkarma yapmaya karar verdiklerinde, düşman çıkarmasını haber alan Mustafa Kemal, Arıburnu komutanı olarak tüyleri diken diken eden o meşhur emrini verdi: Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum''.
Çanakkale kara savaşlarında da İtilaf Devletlerinin karşısına kahraman Türk ordusu,Mustafa Kemal Paşa ve diğer kahraman komutanlar çıkacaklar Çanakkaleyi İtilaf
Devletlerine kapatacaklar ve bütün dünyaya Çanakkale Geçilmez! dedirteceklerdir.
Savaşın sonlandığı gün olan 18 Mart günü Türkiye'de 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü olarak kutlanır.