Canan Dağdeviren. Bu yılın başında Forbes dergisinin '30 yaşından küçük 30 bilim insanı' listesine giren ilk Türk. Henüz 29 yaşında. Ve geçen ayın başında Harvard Üniversitesi'nin Genç Akademi Üyeliği'ne (Junior Fellow of Harvard) seçildi. Junior Fellow of Harvard, özetle kariyerlerinin başındaki araştırmacıların desteklenip, gerekli işbirliklerinin sağlanması için platform yaratan bir topluluk. Ve 'kulübe' sadece potansiyeli olağanüstü derece yüksek olanlar kabul edilmekte.. Dağdeviren de tıp dünyasında çığır açan iki icadıyla bu listeye alındı.
Canan Dağdeviren,dedesinin 28 yaşında kalp yetmezliğinden vefat ettiğini öğrenince fizik mühendisi oldu veönce giyilebilir kalp pili, ardından da cilt kanserini teşhis eden cihaz üretti.
Kalp sorunları yaşayan hastalar için icat ettiği'giyilebilir kalp pili' (PZT MEH), kalbin, akciğerin ve diyaframın hareketiyle elektrik enerjisi üretiyor. İnsan vücuduyla uyumlu plastik bir yüzeye tutturulan bu malzeme, saç telinden 100 kat daha ince, katlanıp bükülebiliyor. Kıvrımlı hatlara sahip organlarla iletişim kurabilen bu pille enerji verimliliği yüksek ve organların hareketini sınırlamayan bir sistem oluşturulmakta.Böylece , bu yeni aletle kalbiniz, akciğeriniz veya diyaframınız, kalp pili için gereken enerjiyi kendisi üretiyor. Giyilebilir olmasıysa, vücutla uyumlu olması demek. Günümüzde kullanılan kalp pillerinin 5-7 yıl ömrü var ve pil işlevini yitirince riskli bir ameliyatla değiştirilmesi gerekiyor. Bu pilin kullanım süresi daha uzun ve ameliyata gerek yok.
İkinci icatı ise annesi istemiş. Kullandığım cilt bakım kremleri yüzüme fayda sağlıyor mu bunu ölçen bir alet var mı deyince Dağdeviren de cilt kanserini teşhis eden bir alet icat etti.
Canan Dağdeviren,şimdilerde parkinson hastaları için bir pil üzerinde çalışıyor.