Mahkeme, Mermer Ocağı Açılamaz Dedi.
Antalya'da köylünün 800 yıllık sedir ormanları için verdiği mücadele kazanımla sonuçlandı. Antalya 2. İdare Mahkemesi, Ekizce Yaylası'nda yapılan mermer ocağına karşı açılan davada "telafisi güç zararlara yol açacağı" gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Ekizce'de dünyada eşi benzeri olmayan sedir ağaçlarıyla kaplı 100 dönümlük (10 hektar) ormanlık alan mermer ocağına tahsis edilmişti. Konuyla ilgili duyum alan bölge köylüleri 2014 Ekim ayında Hisarçandır'ın 4 ayrı mahallesinde toplantılar yapmış ve mücadele kararı almıştı. Kararın ardından köylüler doğal yaşam alanlarının korunmasıyla için, Expo 2016'ya dilekçe vererek mücadeleyi başlatmıştı. Antalya 2. İdare Mahkemesi, "telafisi güç zararlara yol açacağı" gerekçesiyle yürütmeyi durdurdu.
Mahkemenin yürütmeyi durmayı kararını sevinçle karşılayan davacı Aza Şaban Kılıç, "Sevinçten ağlamak üzereyim; bölge bizim su kaynaklarımızın olduğu yerdir; mermer ocağının altında yaklaşık 25 su kaynağı vardır. Ekizce, Palamutlar, Belen ve diğer mahallelerimiz bu suları hem içme suyu, hem de tarımsal sulama suyu olarak kullanmaktadır. Su açısından da ayrıca çok seviniyorum." dedi. Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz ise bölgede yaşayan hayvanlar için verilen bu kararın hayati bir öneme sahip olduğunun altını çizerek şöyle konuştu, "Bu karar sadece Ekizce'nin bugününü değil, geleceğini de kurtaracak bir karardır. 800 yıllık sedirler kadar; ormanı evi bilen yaban yaşamın bireyleri için de önemlidir. Bölgede yaşayan kartallar, şahinler, ağaçkakan, yabani güvercin, keklik, tilki, tavşan, kurt, sincap ve vaşak için de hayati önemde bir karardır. Onların evi korunursa onların yaşamı da korunmuş olacaktır.''
Ekizce Yaylası civarında yoğunluklu sedir ağaçlarıyla birlikte, ekosistemin diğer bireyleri olan ardıç, meşe, akça kesme, pıynar meşesi, yabani mersin, kuşburnu, yabani çilek yaşamaktadır.
Akdeniz'in en önemli yaban yaşam canlılarından biri olan çift boynuzlu yaban keçisi de (nesli tehlike altında) burada yaşamaktadır. Bu yaban keçileri özellikle de mermer ocağına tahsis edilen Alınlı Dağ ve Kızıllı kayalık alanında yaşamaktadır.
Alanda her 4 bitkiden biri endemiktir. Endemiklerin yanında kardelen, çiğdem, tüylü çiğdem, boylu çiğdem, keklik çiğdemi, vargit, ekinçiçeği, şalba cinsleri, adaçayı, pembe adaçayı, beyaz adaçayı, yılan yastığı, sümbül, papatya ve sklamen gibi bitkiler bu bölgede orman eko sisteminin içinde yaşamaktadır.