ABD'nin Arizona eyaletinde başlayan ve 35 eyalete yayılan marul kaynaklı koli basili salgını can alıyor
Nisan ayında Arizona eyaletinde başlayan marul kaynaklı koli basili salgınında ölü sayısı 5e çıktı. Komşu ülke Kanadada da 6 koli basili vakası görüldüğü söylenirken, Amerikan Ulusal Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin (CDC) açıklamasına göre, ülke genelindeki 197 vakada, şimdiye kadar 89 kişi hastaneye kaldırıldı. Bu kişilerden 27si hemolitik üremik sendrom olarak bilinen böbrek yetmezliği tedavisi görüyor.
12 yılın en büyük salgınında ölenlerden ikisi Minnesota üçü de Arkansasdan. 2006daki salgında 200 vaka görülmüştü. Salgının kaynağının Arizonanın Yuma bölgesinde üretilen marullar olduğu tahmin ediliyor.Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi ise salgının tek bir üretici dağıtıcı ya da bölgeye bağlı olmayabileceğine dikkat çererek incelemenin devam ettiğini duyurdu. Salgından etkilenenlerin, bakteri taşıyan marulların hâlâ satıldığı dönemde; 2-3 hafta önce hastalandıkları belirtiliyor.
Sebze ve meyveler nası yıkanmalıdır?
Yeşil sebzeleri birkaç defa yıkadıktan sonra mikroplardan arındığına emin olmak için sirkeli suda yeşil sebzeleri 10 dakika, meyveleri 5 dakika bırakmak yeterlidir. Sirkeli su mikropların yüzde 98ini öldürüyor. Sirke bulamazsak, limon veya bir çay kaşığı karbonat da aynı sonucu verir. Ancak elma, portakal gibi meyveleri fazla bekletmemek gerekir, en çok 10 dakika bekletmeliyiz. Çünkü fazla bekleyince C vitaminini suya salıyor. Ayrıca brokoli, karnabahar gibi sebzeleri çok fazla parçalamadan suya konulmalıdır