Adet kanamaları,(mestrirasyon), düzensizliği nedenleri,

Rahim içi her ay gebeliğe hazırlanırken, gebelik gerçekleşmez ise, rahim içindeki oluşumlar kanla birlikte dışarı atılır. Ancak bazı sebeplerden bu döngü bozulabilir.
Kanamanın ilk gününden, sonraki kanamanın ilk gününe kadar geçen sürenin en az 21, en fazla 35 gün olması ve kanamanın 1-7 gün arasında sürmesi gerekir. Bu durumda adetiniz düzenlidir.
Genel tanımlamaların dışında kalan kanamalarda ise, adet düzensizliğinden söz edilebilir.
Adet döngüsünün başlaması için öncelikle beynin harekete geçmesi gerekir.
Beyinde salgılanan ve yumurtalığı uyaran hormonlar, yumurtalıkta var olan foliküllerden birini seçerken bu folikül'ün büyümesi sağlanır.
Bu süreçte östrojen hormonunun etkisiyle, rahim içi zarı kalınlaşır ve gebeliğe doğru hazırlanır. Daha sonra ortaya çatlayan folikülelden çıkan progesteron hormonu çıkar.Gebelik oluşmamışsa, hazırlık kanama ile birlikte dışarı atılır.
İlk adet görme yaşı, ortalama 12,5 olarak belirtiliyor. Genellikle ilk başlarda adet düzensizdir ve yumurtalama olmayabilir. Yumurtalama tam olarak başladığında düzene girer. Menopoza yakın zamanlarda da düzensizlik meydana gelir.
Düzensiz adet görmek kadın vücudu için olumsuz etkilere sahiptir ve vücutta bazı şeylerin yolunda gitmediğini anlatır.Aynı zamanda aşırı ve sık kanama, kansızlık gibi durumlar da meydana gelebilir.
Eğer normal döngüden farklı zamanlarda kanama meydana geliyorsa, 21 günden sık, 35 günden az aralıklarda adet görüyorsanız, çok yoğun ve sık adetiniz oluyorsa, ara kanamalar yaşıyorsanız, adet miktarında azalma olduysa, bu tarz bulgularla karşılaştığında mutlaka bir kadın hastalıkları doktoruna gitmelisiniz.
Adet düzensizliğinin pek çok sebebi olabilir. Bunların başında strese dayalı sebepler geliyor.
Çok düzenli adet gören bir kimse, yılda bir-iki kez stres sebebiyle gecikmeler yaşayabilir. Yaşam tarzında değişim, gergin günler, aile içi stres gibi sebeplerden oluşan düzensizlik sorun edilmemelidir.
Çok sayıda kist içeren yumurtalık dokusunun varlığını anlatan bir sendrom olan Polistik Over Sendromu, genellikle ergenlik dönemlerinde başlar.Adet döngüsünde gecikmeye ve normalden fazla kanamaya neden olabilir.
Doğum kontrol yöntemleri de adet kanamalarının düzenini etkiler. Doğum kontrol hapları veya bazı özel spiraller, adet kanama miktarını önemli ölçüde azaltabilir.
Sorunlu seyreden kürtaj sonrasında rahim içinde ortaya çıkan yapışıklıklar, adetin kan miktarını azalmaya ve hatta hiç adet görmemeye kadar götürebilir.
Ertesi gün hapları kullanımdan sonra geçici olarak adet düzensizliği yapabilir.
Hormonal nedenler adet düzensizliğinin sebeplerinden biridir. Gebelik dönemi, ergenlik öncesi, menopoz ve emzirme döneminde adet görme söz konusu olabilir.
Aşırı kanama genellikle bünyeseldir. Ancak bazı hastalıkların da habercisi olabilir.Bu hastalıkların başında "miyom" denilen rahim duvarından kaynaklanan adale tümörleri gelir.
Rahim zarının ve duvarının içine ağacın kökleri gibi girerek büyümesi ile izah edebileceğimiz "adenomiyozis" de bir kanama sebebidir.
Değişik iltihaplar ve polipler de rahimde kanamaya yol açabilir.
Her kadının düzenli olarak kontrole gitmesi ve genel muayenesini ihmal etmemesi gerekir.Ayrıca
yumurtalıklar ve genel rahim kontrolleri mutlaka yapılmalı ve her yıl düzenli olarak Smear testi yaptırılmalıdır.