Sevgili Kırklareli halkı. Hardaliyenizi çok beğendim, bu içeceğinizi milli bir üretim haline getirmenizi öğütlerim. Mustafa Kemal Atatürkün 20-21 Aralık 1930 tarihindeki Kırklareli ziyareti sırasında verdiği bu tavsiye 88 yıl sonra gerçek oluyor. Coğrafi işaret de alan hardaliye Türkiye çapında market raflarına giriyor.
500 yıllık tarihiyle Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde de yer alan, üzüm, yabani hardal tohumu ve vişne yaprağından üretilen hardaliye Kırklareli yöresine has doğal bir içecek. Yerel halkın yıllardır şifa niyetine tükettiği hardaliye, üretildiği Kırklarelinin Deveçatağı köyünden Türkiyeye yayılmaya hazırlanıyor. Kırklarelindeki 3 hardaliye üreticisinden biri olarak 9 yıl önce kurulan Karlıbağ Bağcılık Hardaliye İşletmelerinin hardaliyesi Marketlerde satılıyor. Şimdilerdeyse daha geniş bir tüketici tabanına ulaşmaya hazırlanıyor. 1 ay içinde Katar ve Kuzey Irak başta olmak üzere ihracatın başlaması da gündemde.
Karlıbağ Bağcılık Hardaliye İşletmeleri Kurucu Ortağı Bülent Beksi başlangıçta yerel tüketim için üretilen, 7 yıl içinde ticari boyuta ulaşan hardaliyenin tanıtılmasında hem üreticilerin hem de Kırklareli Ticaret Borsası ile Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odasının katkısı olduğunu söyledi. 5 sene önce yaptıkları coğrafi işaret başvurusunun Aralıkta sonuçlandığını, geçtiğimiz günlerdeyse sertifikalarını aldıklarını anlatan Beksi, Coğrafi işaretli ürünlere verdiği destekle bilinen ve iki yıldır bir fiil Karlıbağ markasının satışını yapan Metro Toptancı Market de ürünün bilinirliğine çok katkı sağladı dedi.
22.03.2018 15:03:00