Mardinin tarihi ve turistlik yerleri arasında yer alan Dara Antik Kenti restorasyon çalışmalarının ardından turizm ve tarih severlerin beğenisine sunuldu.
Müze Müdürlüğünce yürütülen çalışma ile Dara Antik Kentindeki yoğun ziyaretçi alan ve bölgede çok sık kesilen elektrik nedeni ile karanlık kalan iki sarnıç ve galeri mezar güneş enerjisi ile aydınlatılmaya başlandı.
Tarihi mekanlara aydınlatma sistemleri yerleştirildi. Sistemin açılışı, çalışmaları yerinde incelen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt ve beraberindeki heyet tarafından yapıldı.
Dara antik Kenti,Mardinin 30 km. güneydoğusunda bulunan Oğuz köyünde yer almaktadır. Tarihte Yukarı Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Dara, İmparator Anastasius'un (491-518) girişimleriyle 505 yılında, Doğu Roma İmparatorluğunun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak için askeri amaçlı bir garnizon kenti olarak kurulmuştur. Kaya içine oyulan yapılardan oluşan ve geniş bir alana yayılan Dara Antik Kentinin çevresi 4 kilometrelik bir surla korunmuştur. İç kale, kentin kuzeyinde ve 50 m. yüksekliğindeki tepenin üst düzlüğüne kurulmuştur. Kent içinde kilise, saray, çarşı, zindan, tophane ve su bendi kalıntıları halen görülebilmektedir. Ayrıca köyün etrafında tarihleri Geç Roma dönemine kadar giden mağara evlere rastlanmaktadır.
08.03.2018 13:39:00