DOLABINIZ DA ZAYIFLARIM DİYE ALDIĞINIZ KAÇ ELBİSE VAR ?

Damlaya damlaya göl olur.

Gardıropta etiketi sökülmeyen elbiseler, hiç kullanılmayan araç gereç, sırf ucuz diye fazladan alınan ürünler... Bunları en aza indirerek, daha gerekli bir ihtiyaca daha fazla bütçe ayırmak mümkün...


Ucuz mal alacak kadar zengin değilim...
Bu bir İngiliz atasözü...
Aslında iyi yaşamak, yerinde satın almakla ilgili bir tavsiye içeriyor.
Hepimiz yaşamak için kazanmak, kazandığımızla daha iyi yaşamak isteriz. Bunun için de her elimize geçeni harcamak yerine, tasarruf ederek bugün olduğundan daha fazla refah elde etmemiz mümkün. Yani, tasarruf, insanın ihtiyacı olan şeyi almaktan vazgeçmesi değil; aksine lüzumsuz alışveriş yapmak yerine, daha çok istediğimiz bir şeye daha fazla harcama yapmak için fırsat...
Hangimiz hiç olmazsa bir kere "Nasılsa zayıflarım" diye dar gelen bir elbiseyi almadık?
Hangimiz, "Çok ucuzmuş, birini ben kullanırım, diğeri anneme" diye fazladan atmadık sepete?
'İnsert'lerde gördüğümüz ve daha önce 'neden benim yok' diye aklımıza gelmeyen bir ürün için market önünde sıraya girenlerimiz yok mu peki?
Onun için gelin, tasarruf yöntemlerini birlikte belirleyelim.
 Öncelikle ay boyunca neler aldığımızı ve kaç para ödediğimizi tek tek yazalım. Hangileri gerçekten ihtiyacımızdı, hangilerini almasak da olurdu, belirleyelim. Böylece o ay ne kadar tasarruf yapabilirdik de yapmadık, görelim...
 Ucuz bir ayakkabı aldınız. Markası da çok ünlü değil. Bir hafta sonra topuğu kırıldı ve götürdünüz mağazaya. "Tüketici hatası" derler büyük ihtimalle. Ancak markası belli, kurumsal markalar alır, tamirini yapar, gerekirse değiştirir. Onun için ucuz yerine kaliteliyi tercih edin.
100 lira ve üzerinde bir şey alırken durun. Hatta üzerinden 1 gün geçsin, çok istiyorsanız yine gidip alırsınız.
Harcamalarınızı banka kartı ile yapın. Mutlaka ay sonunda biraz olsun paranız kalacaktır.
 Faturaların gecikme zammı ve açma kapama ücretlerinden kurtulmal için son ödeme tarihinden önce yatırın,otomatik ödeme talimatı vermişseniz ödemelerinizi takip edin.Bazen sistem hatası nedeniyle banka faturalarınız yatırılmamış gözükebilir.
 Çantanızda yer işgal eden kartlarınızı tek karta indirin ve  kredi kartınızı taksitli alışverişler dışında kullanmamaya çalışın.

 Arabanız varsa dahi, markete servisiyle gidin, mümkünse yürüyerek gidin hem benzin tasarrufu sağlarsınız hem de fazla taşıyamayacağınız için gereksiz alışveriş yapmamış olursunuz.

 "Evde yemek yok, dışarıda yeriz" demeyin. İzin gününüzde zeytinyağlı ve bakliyattan oluşan toplu yemek yapın, bütün hafta idare edin. Dışarıda yemek seçeneğini, keyifli bir gün geçirmek için değerlendirin. 

 "Misafir geldi, dışarıdan bir şey söyleyelim" yerine, önceden uygun zamanınızda börek hazırlayın, hemen pişirin. Haşlanmış nohut,barbunya,fasulye konservesi yedeğinizde bulunsun yanınada bir makarna salata yaptınız mı yemek hazır.
 Gıda alışverişinizi daha ucuz olan market markalarından yapabilir, her ay aldıklarınızı toptan alıp ucuza getirebilirsiniz.
 Bir sebzeyi, meyveyi çöpe atarken çok aldığımız için pişman olmamak için  sebzeleri tane ile alın.


28.11.2015 11:04:31