Dünyada tüketilen sofra tuzlarının yüzde 90'ında mikroplastik var

Bilim insanları, dünyada tüketilen sofra tuzlarının yüzde 90'ının mikroplastik içerdiğini ortaya koydu

Altı kıtadan 16 farklı ülkede üretilen 39 farklı marka deniz, kaya ve göl tuzunu inceleyen araştırmacılar, bu markalardan 36'sında mikroplastik parçacıklarına rastladı.

Mikroplastiğin deniz tuzunda olduğu yıllardır biliniyor ancak ne kadarının sofralarımıza girdiği  bilinmiyordu.

Çevre kuruluşu Greenpeace'in Doğu Asya bölümü ile Güney Koreli araştırmacılar, sofra tuzunda bulunan mikroplastikleri ve bunların plastik kirliliğinin yaygın olduğu farklı coğrafyalarla ilişkisini inceledi.

Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Afrika ve Asya'da 21 ülkeden tuz örnekleri aldılar.

Araştırma sonuçları, mikroplastik miktarının sofra tuzu markaları arasında büyük çeşitlilik gösterdiğine işaret etti.Endonezya ise, en çok mikroplastik içeren sofra tuzu satılan ülke oldu.2015'te yapılan başka bir araştırmaya göre Endonezya, dünyada plastik kirliliğinin en yüksek olduğu ikinci ülke.

Ancak bilim insanlarına göre riskli bölgelerin dışındaki yerlerde sofra tuzları daha masum değil:

ABD'deki New York Devlet Üniversitesi'nden Profesör Sherri Mason, "Bu araştırma mikroplastiklerin ne kadar yaygın olduğunu gösteriyor. İngiltere'de tuzu satın almış olmanız, güvende olduğunuz anlamına gelmez" diyor.

Söz konusu araştırmayı yürütenlerden biri de York Üniversitesi Coğrafya Profesörü Alistair Boxall.

"Analizimiz mikroplastiklerin ciddi yan etkilere neden olduğuna ilişkin sınırlı kanıt olduğunu gösteriyor" diyen Boxall, mikroplastik çalışmalarına odaklanmanın ise, daha kolay saptanabilecek daha büyük çevre kirliliği sorunlarını göz ardı edebileceği endişesinde.

Türkiye'dede Çukurova Üniversitesi'nin yaptığı benzer bir çalışma da 16 farklı markanın sofra tuzu'nda mikroplastiklere rastlanmıştı.

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi , "Bu, sadece tuz üreticisi firmaların sorumlu olduğu değil, hepimizin sorumlu olduğu bir kirlilik. Biz bu çalışmayı yaparken, yemeğimize ya da salatamıza tuz atarken, tuzdaki mikro plastikleri görüp de bunu araştıralım demedik. Denizlerde plastik kirliliğini uzun zamandır çalışıyoruz. Akdeniz'de çok ciddi bir kirlilik var. Akdeniz'in bu kadar kirli olması denizden elde edilen ürünlerde de bu kirliliğin yansımalarının olacağını düşündük. Bunun ilk olarak tuzlarda araştırılması gerektiğini düşündük. Piyasadaki deniz tuzlarını, göl tuzlarını ve kaya tuzlarını toplayıp bu araştırmayı yaptık. Bu durum büyük bir risk barındırıyor. Sadece deniz tuzunda değil, göl tuzunda da ciddi bir risk var, ilginçtir ki kaya tuzunda da (Himalaya tuzu) var" açıklamasında bulunmuştu.



25.10.2018 12:58:00