EKMEK İSRAFINDA BİRİNCİYİZ

Türkiye'de her gün yaklaşık 5 milyon adet ekmek çöpe atılıyor

Yapılan araştırmada, her gün 5 milyon ekmeğin yüzde 51.4'ünün fırınlarda, yüzde 37.9'unun hanelerde, yüzde 10.7'sininse yemekhaneler, lokantalar ve otellerde israf edildiğini ortaya çıktı.
Ekmek israfının yıllık ekonomik boyutu yaklaşık 1,8 milyar TL'ye karşılık gelmekte. Bu tutarla beş kişilik 84 bin aile bir yıl boyunca yoksulluk sınırında geçinebilir, 128 bin asgari ücretli kişi bir yıl boyunca geçinebilir veya 387 bin öğrenciye 12 ay boyunca aylık 280 TL burs verilebilir.
Başka bir açıdan bakıldığında 100 yataklı 63 hastane, 16 derslikli 394 okul, 300 öğrenci kapasiteli 217 yurt, 433 kilometrelik bölünmüş yol gibi hizmetlerden herhangi biri yapılabilir.
Ekmeğin evlerde çöpe atılmasının en önemli sebepleri arasında gereğinden fazla alınması, uygun şartlarda saklanmaması ve kalitesinin düşük olmasının yer aldığını söyleyen uzmanlar "Her gün aynı miktarda ekmek satın almak yerine, yapacağınız yemek çeşidini gözönünde bulundurarak alın.

Ekmeği fırından alırken aç karnınıza almayın. Kokusuna ve açlığınıza yenik düşerek gereğinden fazla alabilirsiniz. Ekmeği açıkta değil, poşet içerisinde saklayın. Ekmeği dilimleyerek tüketin. Toplu yemek tüketim yerlerindeki ekmek israfını önlemek için ekmek, dilimlenmiş olarak veya küçük ekmek olarak verilmeli, self servis tezgahlarında yemeklerden sonra yer almalıdır." önerisinde bulundular.

04.09.2015 11:33:03