Gökçeadadaki Uğurlu-Zeytinlik Höyüğünde, milattan önce 6.000e tarihlenen, çeşitli ritüellerin yapıldığı alanın parçası olduğu değerlendirilen anıtsal bir yapı kompleksi bulundu.
2009 yılından beri Prof. Dr. Burçin Erdoğu başkanlığındaki ekip tarafından arkeolojik kazıların yürütüldüğü höyük, Türkiyenin en batısında bilinmeyen bir döneme ışık tutuyor.Prof. Dr. Erdoğu, kazıların Uğurlu köyünün 900 metre doğusunda yer alan höyük ile civarda kamulaştırılan alanda devam ettiğini söyledi.Bu yıl kazılarda önemli bulgulara ulaştıklarını belirten Erdoğu, elde edilen verilerin Gökçeadanın geçmişine ışık tutacağını söylüyor.
Adadaki insan varlığının 8.800 yıl öncesine tarihlendiğini belirten Erdoğu, şunları söyledi:
''Kazılarda milattan önce 6.000 yıllarına tarihlendirilen anıtsal bir yapıyı ortaya çıkardık. Bu yapı hem Ege adaları hem de Batı Anadolu için önemli bir keşif. Göbeklitepe dikili taşlarını anımsatan iki parça halinde yapılmış T biçimli bir dikili taş, iç içe geçmiş 7 metre uzunluğunda duvarlarla birbirine yerleştirilmiş. Özellikle Yakın Doğuda kamusal yapı olarak adlandırılan, bazılarına göre tapınak oldukları düşünülen anıtsal yapıların benzerlerinin batıya gittikçe kaybolduğu düşünülmekteydi. Uğurluda bulunan bu yapı daha geç bir Neolitik dönemde de olsa benzer unsurlar içeren anıtsal yapıların batıda da varlığını ortaya koyması bakımından önemli. dedi.
02.01.2020 10:06:00