Hemşireler Günü Kutlu Olsun

Büyük özveriyle kimi zaman ailelerinden uzak kalmayı bile göze alarak hemşirelik mesleğini görevini getiren tüm hemşirelerin Hemşireler Günü kutlu olsun

Uluslararası Hemşireler Konseyi, modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale’in doğum günü olan 12 Mayıs’ı “Uluslararası Hemşireler Günü” ilan eder. Aynı yıl dönemin ABD Başkanı Nixon imzasıyla kesin olarak karar verilir ve 12 Mayıs 1974 yılından bu yana resmi olarak hemşireler günü kutlanmaya başlanmış olur.
Florance Nightingale, 12 Mayıs 1820 tarihinde Floransa, İtalya‘da doğdu. Londra‘da Londra King’s Koleji'nden mezun oldu. Hemşirelik için Almanyada eğitim aldı. Birçok dil bilmesi ve eğitimini en iyi şekilmesi almasının yanında aynı zamanda fedakar ve çalışkan biriydi.
 
Döneminde hastaneler bakımsız, kalabalık, ve hijyenik olmadığından ailesi bir hastanede çalışma isteğine karşı çıktı. Bunun üzerine o pes etmedi ve hastaneleri dolaşıp hastaları gözlemleyerek şartların iyileştirilmesi ile ilgili çalışmalar yaptı.
 
1800'lerin başında, hemşire olarak çalışan kadınlar daha alt sınıf olarak nitelendiriliyorlardı ve saygı görmüyordu. Halk hemşirelik mesleğine oldukça uygunsuz anlamlar yüklüyordu. Ancak Nightingale bütün toplumsal normları reddetti. Bunun yerine, kendini hayır işleri yapmaya ve hemşireliği kendi başına olabildiğince öğrenmeye ve öğretmeye adadı.
 
Nightingale, ailesinin tüm olumsuz yorumlarına karşı hemşirelik okumak için Almanya'ya gitti. Orada hasta bakımı ve hastane yönetim temelleri eğitimi aldı. İki yıl sonra ailesinin karşı çıkmasına rağmen, Londra’nın Harley Sokağı’ndaki kadın hastaların bakıldığı bir hastanede yönetici oldu.
 
1853- 1856 yılları arasında Kırım Savaşı'nda İngiliz ordusundaki yaralı askerlere bakmak üzere 38 gönüllü hemşire ve rahibelerle İstanbul  Selimiye kışlasında kurulan askeri hastaneye gönderildi. Üsküdar'da hastanenin bakımsız olduğunu ve insanların sıtma ve çeşitli bulaşıcı hastalıklar nedeniyle öldüğünü gördü. Yoğun bir çalışma sonucu, gerekli malzeme ve eksiklikleri gidererek hastaneyi sağlık koşullarına uygun bir hale getirdi. Bu uğraşların sonucunda ölüm oranı yüzde 42’den yüzde 2’ye indi. Dokunduğu her yeri güzelleştiren Nightingale'in bizim tarihimizde de izlerine rastlamak mümkün.
 
Savaşın zor koşullarında, gece gündüz demeden yaralılara baktığı için askerler ona 'Lambalı Kadın' adını vermiştir.
 
Nightingale'in Scutari'deki çalışmalarının haberleri basına ulaşmıştı ve İngiltere'de bilinen biri haline gelmişti. Ölüm oranlarındaki düşüş ve hastane koşullarının iyileştirilmesini onun çabası olarak bilindi ve Times onu 'melek' ilan etti.
 
Florence Nightingale, 13 Ağustos 1910 tarihinde Londra, İngiltere’de 90 yaşında hayata gözlerini yumdu. Doğum günü her yıl 'Uluslararası Hemşireleri Günü' olarak kutlanmaktadır. 


12.05.2020 11:48:00