Kabak kemaneye ses veren kadın

Kabak kemane çalıp söyleyen tek kadın sanatçısı Dr. Mehtap Demir, taş plaklardan derlediği şarkıları "Anadolu Kokusu" albümünde topladı.

Türkiye'nin kabak kemane çalıp söyleyen tek kadın sanatçısı Dr. Mehtap Demir, müziğe dair ne varsa hepsini yapıyor. İcra ediyor, yorumluyor, öğretiyor, araştırıyor. Son araştırmasında taş plaklardan derlediği şarkıları "Anadolu Kokusu" albümünde topladı.


İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğretim görevlisi, etnomüzikoloji alanında doktor ünvanlı bir akademisyen, aynı zamanda bir kabak kemane "virtüözü" ve Türkiye'de profesyonel olarak kabak kemane çalıp söyleyen tek kadın Dr. Mehtap Demir, yeni çıkan albümüyle, bizi 1920'lere götürüyor. Roza Eskenazi'nin anısına 2010 yılında başlattığı Doğu Akdeniz Müzik Kültürü, Türkiye Yunanistan arasında karma müzik rebetiko araştırma çalışmasında, o dönem plak kayıtlarını dinlerken oluşuyor repertuvarı. 1920'ler, Mualla hanımın, Münevver hanımın, Bursalı Hamdi Bey'in, müzikli çalgı kahvelerinde şarkı söylediği, fasılların yapıldığı bir dönem

Demir, Kurtuluş, Beyoğlu gibi semtlerde, İzmir, Bursa'da şarkı söylemiş, Müslüman, Yahudi, Hıristiyan hepsinin şarkılarını taş plak kayıtlarından topluyor ve ortaya bizi alıp o döneme götürecek "Anadolu Kokusu" çıkıyor.
Demir, yozlaşmanın bir devinim olduğunu düşünüyor ve ekliyor; "Bugün biz olumsuzluklara rağmen çok güçlü oluyorsak, kültürümüzdeki alaşım, sözlü kaynak, o işitsel belleğin devamlılığı sayesinde. Kültürde sözlü ve işitsel bellek asla yozlaşmaz."
Müzikten daha değerli şeyler var ama, ben hep müzik yaparken buluyorum kendimi... Beden olarak bu zamanda doğmuşum, ama ruh olarak eskiden varmışım" derken, neden bu albüm sorusunun gerçek yanıtı ortaya çıkıyor. Mehtap Demir, ruhunu müziğiyle takip eden bir sanatcı."O şarkıları icra biçimleri, sözleri, insanların rengindeki o karakteri, sanki ben o dönem orada yaşıyormuşum ve onlardan biriymişim gibi hissediyorum. sarkıları seslendirirken demekte,sanatcı.




23.04.2016 22:27:04