Sanskritçe kökenli Mandala kelimesi; daire, yuvarlak, bütünlük, tamamlanma anlamına geliyor. İlk Mandala örneklerine ilk insanların duvarlara dairesel şekiller çizmesiyle rastlıyoruz. Tüm dünyada yüzyıllarca meditasyon, iyi hissetme, kişisel dönüşüm gibi amaçlarla kullanılıyor. "Yukarıda ne varsa, aşağıda da aynısı var" anlamına gelen Tibet Mandalası, bizim burada yaptığımız çizim ve boyamalardan çok farklı. Budist rahipler, rengârenk kumlarla günlerce geniş bir alanda Mandala yaptıktan sonra kumları karıştırıp bozuyorlar. Muazzam bir emek sonucu elde ettikleri Mandala'yı bozmaları, hayatın geçiciliğine işaret ediyor. Anlayacağınız Mandala, hayli derin bir anlama sahip. Fakat şimdilik boyama kitaplarına kendini kaptıranların çoğu sadece boyamanın rahatlatıcı yönüyle ilgileniyor.
Uzmanlar, basit haliyle mandala yapımını şöyle anlatıyor: "İçten dışa doğru boyanır. Taslağı alınan daireler içerisinde, aynı sırada bulunan figürlerin devamlılığı sağlanır. Figürler ortadaki merkezden başlar ve diğer figürler bu merkezin etrafında düzeni koruyarak genişler.
Uzmanlar,son günlerde kitapçılarda göze çarpan kitapların birçoğunun aslında boyama kitabı olduğunu söylemekte. Kapağında 'mandala' yazanlar arasında, içinde bir Mandala örneği olmayan bile var. Tabii olayın özünde boyama yapmak da bir meditasyon olduğu için boyayanların birçoğu mandala boyayıp boyamadığını sorgulamıyor büyük ihtimalle,demekteler.
2008'de Berlin'de Mandala üstadı Paco ile yolu keşisen Hint ve Tibet felsefesinden etkilenen ve günümüzde mandala atelyeleri veren Aslıhan Aksun' a göre bu kitaplar arasında önemli farklar var.
"Boyama kitaplarından bazılarının adında Mandala geçiyor. Doğru, içlerinde merkezden başlayıp dışa doğru büyüyen mandala motifleri var. Bu Mandalaları boyuyor ve ben Mandala yapıyorum diyorsunuz. Ama Mandala boyamak ile çizmek arasında inanılmaz fark var. İkisi farklı yolculuklar. Doğu felsefesinden gelen ve meditasyon aracı olan Mandala'yı çizen bireylerde farkındalık ve özgüven artar, sabır yolunda adımlar atılır, yaratıcılığı ve konsantrasyonu artırır. Bu adımların gerçek hayata adaptasyonu sağlanır." demekte.
23.08.2015 12:57:37