REFLÜ'YE DİKKAT

Reflü çok yaygın görülen bir hastalık.

Halk arasında ''reflü'' diye bilinen ''gastroözofageal reflü'' çeşitli nedenlerden dolayı mide asitinin yemek borusuna geri kaçmasıdır.
Toplumda her beş yetişkinden birinde görülen reflü çok yaygın görülen bir hastalıktır.Vucüdun savunma mekanizması herhangi bir şikayete yol açmadan geriye kaçan bu asidi çözümlüyor.Eğer kişide bir takım sosyal sıkıntılar ve doktora gidecek kadar ciddi bir şikayet oluşturuyorsa bu ''gastöozofageal reflü hastalığı '' olarak tanımlanıyor.
Reflü'nün oluşmaması için vücudun doğal savunma mekanizması bulunuyor,normalde yemek,yemek borusundan geçtikten sonra yukarıya kaçmaz.Göğüs boşluğunun basıncı karın içi basıncından farklı olması nedeniyle yemeğin geriye kaçma olayı olmaz.Göğüs ile karın boşluğunu ayıran diyafram adı verilen zar bu bölgeyi sıkıca sarar. Bunun dışında diyafram ile yemek borusu arasındaki açıda geriye kaçmayı engeller. Bunların dışında gerek yer çekimi ve yemek borusunda bulunan tükürük,kaçan asidi etkisiz hale getirir.
Bu mekanizmalardaki aksaklık reflü hastalığını ortaya çıkarır. 
Reflü iki şekilde kendini gösterir. Bunlardan ilki göğüs boşluğunda oluşan yanma hissidir. Diğeri de ağıza acı sular gelmesidir.Bunun dışında bir çok insanda reflü; gece öksürük şikayetleri,ses kısıklığı,tekrarlayan sinüzit ve alerjik durumlarla ortaya çıkabiliyor.
Reflü yaşam kalitesini düşüren,insanın sosyal yaşamını etkileyen bir sağlık problemidir.Reflü tedavi edilmezse mide asidi yemek borusunun alt bölgesini tahriş eder ve kansere yol açabilir.
Reflü,yaşam şeklinin düzenlenmesi,beslenmeye dikkat edilmesi, acı-baharat cola tüketilmemesi,
ilaç tedavisi ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir.
Leblebi de reflüye iyi gelmektedir.

07.03.2015 10:20:48