Alanın da ün yapmış,dünya çapında tanınan kişilerle yaptığı röportajlarla tanınan duayen gazeteci Leyla Umar, 88 yaşında aramızdan ayrıldı.
Bir ömre çok değerli haberler sığdıran Refika Leyla Umar, 6 Temmuz 1928'de Ankara'da doğdu.Babası Selanik kökenli İhsan Umar'dır. Ayşe Mihriban Alam annesidir. Dedesi Kudüs'ün son mutasarrıfı Mithat Alam'dır.
Aile önce Samsun, ardından Zonguldak, daha sonra İstanbul'a taşındı. İstanbul Nişantaşı Nilüfer Hatun İlkokulunda eğitim gören Umar, daha sonra Üsküdar'daki Amerikan Kız Koleji'ne devam etti. Burada yedi yıl yatılı okuduktan sonra Arnavutköy Kız Koleji'ne geçti. Daha sonra okulu bıraktı. Daktilo kursuna gitti.
1950'de mühendis Mehmet Ali Ekşigil'le evlendi ve bu evlilikten oğlu Adnan Ekşigil dünyaya geldi.1950-1955 yılları arasında Amerikan Konsolosluğu'ndaki görevli Amerikalılara beş yıl Türkçe dersi veren Umar, ilk eşinden boşandığı zaman iş arayışına girdi. 5 yıl süren evliliğin ardından Ekşigil'den boşanan Umar'ın kaderi Milliyet Gazetesi'nde 'İngilizce bilen muhabir aranıyor' ilanıyla değişti. Gazetenin Dış Haberler ve Magazin Müdürü olan Sami Kohen'in yanında işe başlayan Umar, uzun yıllar Milliyet'te tek kadın gazeteci olarak çalıştı.Gazetenin 10 yıl boyunca ABD Temsilciliğini üstlendi.


Milliyet'te çalışırken Şevket Rado'nun Hayat, Metin Toker'in Akis, Yusuf Ziya Ortaç'ın Akbaba dergilerinde de yazılar yazmaya başladı.Meslek yaşamına Milliyet Gazetesinde muhabir olarak başladı.
10 yılı ABD Temsilciliği olmak üzere 22 yıl boyunca Milliyet'te çalıştı.22 yıl boyunca çalıştığı Milliyet gazetesinden 1977'de ayrıldı.
Röportaj ve haberleri daha sonra farklı gazetelerde yer aldı.
Daha sonra Londra'da BBC'de çalışmaya başladı. Londra ve Amerika'da yaşadı. Gazeteciler Cemiyeti üyesi olan Leyla Umar, Sokak Çocukları Derneği Başkanı Yusuf Kulca ile birlikte çalışmalar yaptı ve bütün mal varlığını sokak çocuklarına bağışladı.
Umar'ın röportaj yaptığı kişiler arasında Carlos Menem, Patrik Bartholomeos, Raissa Gorbaçov, Muammer Kaddafi, Felipe Gonzales gibi politikacılar; Julio Iglesias, Kirk Douglas, Diana Ross, Lisa Minelli gibi sanatçılar da vardı. Özellikle Fidel castro, Nelson Mandela, Yaser Arafat gibi liderlerle yaptığı röportajlarla tanınıyordu.
Küba lideri castro ile röportaj yapabilmek için sabırla 20 yıl tekrar tekrar girişimde bulunan,İran'ın dini Lideri Humeyni ile konuşabilmek için soğukta 7 saat bekleyen ve dünya medyasından Humeyni ile röportaj yapabilen tek gazeteci olan Umar,yakın çevresine 'Ben Nişantaşı'nın fakir kızı Leyla'yım' derdi.
Refika Leyla Umar, 16 Kasım 2015'te aramızdan ayrılmıştır.