DÜNYAHaber Girişi : 06 Mart 2018 15:40

Brezilya’da sarı humma salgını: 237 kişi hayatını kaybetti

Brezilya’da sarı humma salgını: 237 kişi hayatını kaybetti
Brezilya Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde son 7 ayda 723 sarı humma vakası görüldüğünü, 273 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı

Brezilya Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, sarı humma vakalarının bir önceki yıla göre yüzde 25 arttığı, 576 olan vaka sayısının 723’e, 184 olan ölü sayısının ise 273’e yükseldiği belirtildi.

Brezilya’nın Minas Gerais eyaleti 314 vaka ve 103 ölümle son 7 ayda salgından en çok etkilenen eyalet oldu.

Rio de Janeiro Eyalet Sağlık Sekreterliği, bu yıl eyalet genelinde 51 kişinin sarı humma nedeniyle yaşamını yitirdiğini, toplam vaka sayısının 112’ye ulaştığını açıkladı.

Brezilya Sağlık Bakanlığı, salgının yayılmasını engellemek için Sao Paulo, Rio de Janeiro ve Bahia eyaletlerinde aşılama kampanyaları başlattı.

Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesindeki açıklamada, üç eyalete Mart başına kadar 20 milyon doz aşı gönderildiği, kampanya bitene kadar yaklaşık 16 milyon doz aşı daha gönderileceği bilgisi paylaşıldı.

Bakanlık, yaklaşık 76 milyon kişinin yaşadığı üç eyalette, aşı kampanyalarındaki hedef kitlenin yüzde 23,2’si olan 5,5 milyon kişinin aşılandığını açıkladı.

Sarı humma nedir?

Sarı humma ülkemide yaygın olarak bilinmemekle birlikte dünyada bir çok ülkede görülen, sivrisineklerle bulaşan ve kanamalarla seyreden, öldürücü bir viral hastalıktır.
Bulaşma Yolu: Sarı humma; kentsel ve bazı kırsal alanlardaki enfekte edici Aedes Aegypti sineklerinin, ya da Güney Amerika daki ormanlardaki diğer sineklerin ısırıklarıyla bulaşır. Sinekler gündüzleri ısırmaktadır. Bulaşma olayı 2500 metreye kadar olan yerleşim birimlerinde gözlenebilir. Sarı humma insanları ve maymunları enfekte etmektedir.

Vahşi yaşamın hüküm sürdüğü yerler ve ormanlık bölgelerde, maymunlar enfeksiyonun başlıca deposudur ve enfeksiyonun maymundan maymuna bulaşması sinekler aracılığıyla olur. Enfekte edici sinekler, ormanlık alana giren insanları ısırabilir ve genellikle yerel vakalara ve küçük salgınlara neden olur.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.