Kansere yakalanma riskinin büyük oranda azalmasına vesile olan bir kış sebzesidir Brüksel lahanası. Turpgiller'dendir. Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Türkiye'de de tarımı başlamış olup sebze,kullanımı yeni yeni yaygınlaşan,yeni nesil bir sebzedir brüksel lahanası.
Brüksel lahanası, düşük kalori değerine karşılık potasyum ve demir gibi mineraller ile A, C ve E vitaminlerini yüksek oranlarda içeren çok yararlı bir besindir. Bunların yanı sıra;
Turpgiller'deki tüm sebzeler gibi, özellikle akciğer, mide ve kalınbağırsak (kolon) kanserlerine yakalanma riskini en aza indirger.
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. çiğ (pişirilmemiş) Brüksel lahanasının besin değerleri şöyledir:42 kalori;
4,2 gr. protein;
6,4 gr. karbonhidrat;
0 kolesterol;
4 gr. lif;
72 mgr. fosfor;
32 mgr. kalsiyum;
450 mgr. potasyum:
1,1 mgr. demir:
115 mgr. C vitamini:
l mgr. E vitamini ve önemli değerlerde A vitamini kaynağı betakaroten ile folik asit.

C, E ile A vitamini (betakaroten) gibi antioksidan maddeleri yüksek oranda içerdiğinden kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarak illetine tutulma riskini de düşürür.
Yüksek oranlarda demir minerali ile folik asit içerdiğinden kansızlığı ve doğum yapacak kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurma tehlikesini en aza indirir.
Gene yüksek düzeyde potasyum minerali içermesi nedeniyle brüksel lahanası,yüksek tansiyonu düşürür ve tansiyonu belli düzeyde tutar.
Bu önemli tıbbi etkilerinden yararlanılmak üzere Brüksel lahanasının sıkça yenilmesi öğütlenmektedir.
Önemli Uyarı: Turpgiller familyasındaki tüm sebzeler gibi Brüksel lahanası da bedenin iyot emilimini azaltır. Bu nedenle haftada 3-4 kezden daha sık Brüksel lahanası yiyen kişiler, bunun yanı sıra zengin iyotlu besinler ya da iyotlu tuz aldıklarına emin olmalıdır.