Nobel Fizik Ödüllü Marie Curie'nin notlarını tuttuğu defterler radyasyon yaymaya devam ediyor
Nobel Fizik Ödülü'ne değer görülen tek kadın bilim insanı Ünlü fizikçi Marie Curie'nin 1934'deki ölümünden sonra bile radyoaktivite araştırmalarında kullandığı ve not tuttuğu defterlerin radyasyon saçmaya devam ettiği açıklandı.
Paris'in ünlü kütüphanesi Bibliothèque Nationale'de saklanan defterlerdeki radyasyonun, uzun süre farkına varılamadığı bildiriliyor.
Radyoaktif polonyum ve radyum elementlerini eşi Pierre Curie ile birlikte bulan Marie Curie, eşinin ölümünden sonra da nükleer elementler hakkındaki araştırmalarına devam etti.
Eşi ile birlikte oturdukları ev ve laboratuarda çalışan Curie, bir kazada kaybettiği eşi Pierre gibi radyasyonun tehlikelerinin farkında değildi. Laboratuar haline getirdikleri evlerinin her yeri, göremedikleri toryum, uranyum ve plutonyum gibi radyoaktif elementlerle doluydu.
Paris'in banliyösündeki evde Curie'nin not tuttuğu defterleri, elbiseleri, mobilyaları ve evin her yanına bulaşan radyasyon, en az 1500 yıl daha burada var olmaya devam edecek. Marie Curie, "Ürkek bir perinin ışığı gibi" diye tanımladığı geceleri ışık saçan radyoaktif maddeleri, cebinde taşıyordu. Hem Marie hem de Pierre Curie, bu maddeler ile temaslarında, zamanının standart laboratuar önlüklerinden başka bir şey giymiyorlardı.
Marie Curie, 1934'de, 66 yaşında, aldığı yüksek radyasyona bağlı olarak, aşırı kansızlıktan (aplastik anemi) öldükten sonra oturdukları ve laboratuar olarak kullandıkları ev, 1978'e kadar kullanılmaya devam etti.
Curie Vakfı ve Paris Bilimler Fakültesi'ne bağlı Nükleer Fizik Enstitüsü tarafından kullanılan evde ve civarında yaşayanlar kansere yakalanmaya başladıklarında fark edilebilen tehlike üzerine ev nihayet boşaltıldı.
1991'de evdeki ve laboratuardaki radyasyon, dekontamine edilerek, bir yıl sonra Curie'nin eşyaları, notları ve diğer malzemeleri, evden taşındı. Bu tarihten sonra da hakkında pek çok biyografi yayınlanmasının sebebi, bu taşınma esnasında ortaya çıkan söz konusu defterlere bağlanıyor.
Marie Curie, 1903 ve 1911'de Nobel Fizik Ödülü'nü iki kez kazanan ilk ve tek kadın olma ünvanını koruyor. Curie ayrıca Paris Üniversitesi'ndeki ilk kadın profesör ve Paris'in Pantheon mezarlığındaki külleri kutsanan ilk kadın ünvanlarına da sahip. Bilim insanı olarak tarihe geçen Marie Curie'nin, defterleri günümüzde de radyasyon saçmaya devam ediyor.