Colorado Boulder Üniversitesi araştırmacısı Yuta Notsu, Süper patlamalar Güneşte gördüğümüz patlamalardan çok daha büyük. dedi. Araştırmacılar, söz konusu patlamanın 111 ışıkyılı uzaklıktaki EK Draconiste gerçekleştiğini açıkladı. EK Draconis, bizim Güneşimiz ile aynı büyüklükte ancak çok daha genç. Çünkü EK Draconis, 100 milyon yaşındayken, Güneş 4,6 milyar yaşında.
Gözlemlenen bu patlama, şimdiye kadar tespit edilenlerden bile 10 kat daha güçlü. Patlama, eğer Dünyaya daha yakın bir konumda olsaydı elektrik şebekeleri arızalanabilirdi. Araştırmacıların tespit ettiği koronal kütle atımı devasa nitelikte. Bu patlamayla birlikte dağılan manyetik alan, GPS sinyallerinde hasara yol açabilecek kadar kuvvetli.
Yuta Notsu, koronal kütle atımının daha çok güneş sisteminin ilk yıllarında yaygın olabileceğini söyledi. Yani bu püskürmeler, Dünya ve Mars gibi gezegenlerin bugünkü halini almasına yardımcı olmuş olabilir. Notsu, "Şu anda Mars'ın atmosferi, Dünya'nınkine kıyasla çok ince. Geçmişte, Mars'ın çok daha kalın bir atmosfere sahip olduğunu düşünüyoruz. Koronal kütle atımları, milyarlarca yıl boyunca gezegene ne olduğunu anlamamızı sağlayabilir. dedi
Bilim insanları, teorik olarak böyle bir patlamanın yakınımızdaki yıldızlarda da meydana gelmesinin mümkün olduğunu belirtiyor.