EKONOMİ Haber Girişi : 19 Şubat 2018 10:41

Dünya ‘İzmir’ kokacak

Dünya ‘İzmir’ kokacak
İzmir'e özel 7 farklı çiçekten üretilen 8 kolonya tanıtıldı
Olgunsoy İlaç ve Kozmetik firmasının sahibi eczacı Enver Olgunsoy, İzmir'e özel 7 farklı çiçekten ürettiği 8 kolonyayı tanıttı. Tanıtım toplantısında konuşan Olgunsoy, "Sosyal sorumluk projesi amacıyla yola çıktık.
İzmir'imizin kokularını tüm dünyaya yaymak istiyoruz" dedi
          


Selluka, Jakaranda, Yasemin, Nergis, Anemon, Şeftali Çiçeği ve Mimoza çiçeklerinin yanı sıra bir de bütün bunların karışımından, İzmir'in simgelerinden olan imbat rüzgarının adını verdiği kolonya ürettiklerini vurgulayan Olgunsoy, "İzmir, Türkiye'de kolonyanın ilk üretildiği şehir. Yılarca kolonyalar şehri olarak belirtilen kentimize bir vefa borcumuz olduğunu düşünüyorum. Bu borcumuzu kentimizin yıllarca tanıtılmasına ve adının duyulmasında katkı sağlayan kolonya ile yapabileceğimizi düşündüm. Bu mirasa sahip çıkmaya çalışıyoruz. İzmir kolonyalarını bu amaçla, eski ustalara ve 'kolonyalar şehri İzmir' kavramına saygı anlamında ürettik" dedi.
Eczacı Süleyman Ferit'in kolonyalarının isimlerini dönemin ünlü şair ve edebiyatçılarının verdiğini dile getiren Olgunsoy, "Unutma Beni, Bahar, Manolya, Beş Çiçek, Yaz Yağmuru, Dalya, Kamelya, Siyah Lale, Nergiz, Ful, Fuar, Yasemin, Kır Çiçekleri, Menekşe, Süleyman Ferit kolonyalarının iadlarıdır. Bunların çoğunu Süleyman Ferit'in o tarihte arkadaşları olan ünlü şair ve edebiyatçılarımız Reşat Nuri, Celal Sahir, Ahmet Haşim, Orhan Seyfi, Halit Fahri Ozansoy tarafından verilmiştir. Altın Damlası'nın isim babası ise bizzat Süleyman Ferit'tir" ifadelerini kullandı.

İlk defa 18. yüzyılda Almanya'nın Köln şehrinde yapıldığı için 'Köln suyu' diye isimlendirilen kolonyanın 19'uncu yüzyılın başlarında Fransa'da üretilmeye başladığını hatırlatan Olgunsoy, "Ancak kolonya ülkemizde Almanya ve Fransa'dan daha çok tutuluyor.
Türkiye, halen dünyanın en çok kolonya kullanan ülkesidir. Türklerin misafir kabulünde kolonya çok önemli yer tutuyor. Yabancı bir dış ortamdan kabul edilen misafire öncelikle kolonya ikram ediliyor. Bu da ortamın daha hoş hoş kokmasını sağlıyor. Bu alışkanlık, ülkemizi daha çok kolonya kullanılır hale getiriyor" dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.