DÜNYAHaber Girişi : 25 Mayıs 2018 13:26

Fas'ta "yük katırı" muamelesi gören kadınlar

Fas'ta
İspanya sınırından Fas'a geçişte el bagajlarından vergi alınmaması sebebiyle, tüccarların cüzi ücretlerle çalıştırdığı binlerce kadın, her gün sırtlandıkları yüklerle sınırı aşmaya çalışıyor.

">Dünyanın en eski sömürge devletlerinden İspanya’nın Kuzey Afrika’da kalan son iki toprağı Fas sınırları içindeki Melilla ve Ceuta

Uluslararası anlaşmalar kapsamında illegal ticaretin önüne geçmek için bölgeye hiçbir yük aracı giremiyor.Gümrüğün olmadığı sınırda insanların geçişi ise turnikelerden sağlanıyor ve elde taşınan her paket 'bagaj' olarak değerlendirildiğinden vergiye tabi tutulmuyor.Böyle bir ortamda 'yasadışı' olması engellendiği sanılan ticaretin bel kemiği yine insan gücü oluyor. Bu gücün kaynağı ise yaşı 50’nin üzerine çıkan kadınlar.

                   

İspanyolca 'Porteadoras-Taşıyıcı' veya 'Mule-Katır' olarak çağırılan Fas’ın kadın hamalları, İspanyol tüccarların Fas ve yakın Afrika ülkelerine satacağı kilolarca malı bu kentler ve Fas arasında taşıyor.Bu zahmetli görevin öncelikli olarak kabul edenler ise dullar, boşanmışlar ve kocaları çalışamayacak durumda olan kadınlar. 

 Günde iki veya üç tur yük taşıyan kadınların kazandıkları ise tur başına sadece 3 ile 4 euro arasında değişiyor.  Fas’taki Amerikan Ticaret Odası verilerine göre, ağırlıkları 100 kiloya kadar varan mal taşımacılığı bu adaletsiz sisteme yıllık 1,4 milyar euro kazandırıyor. 

 Kadınlar 100 kilogramı bulan yük altında mücadele veriliyor. Bu Faslı kadınlar bir yük katırı gibi kullanılıyor ve İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Ceuta sınırından Fas'a ticari ürünler taşıyorlar.

Kadınlardan biri bu duruma şöyle isyan ediyor: "Her şey 15 euro için. Sınıra taksi ile gitmek 3 euro, karnımızı nasıl doyuracağız? Boş mide ile yatağa gidiyoruz."İspanya ile Fas arasındaki bu ticaret de, sınırdan geçen yükler el bagajı sayıldığından ithalat vergisine dahil değil. Bu kadınlar taşıdıkları ürüne göre para kazanıyor.

              

Oldukça büyük kazanç sağlayan tüccarlar tarafından iyi organize edilmiş bir ticaret sistemi. Tüccarlardan biri şöyle diyor: "Fas devleti kadınlara para vermiyor. Ne yapsınlar yani, hayat kadını mı olsunlar? Hayır! Onlar buraya geliyor, çalışıyor ve çocuklarını besleyebiliyorlar."

Engelli kadınlar, yaşlı, yalnız, çocuk yetiştiren dul kadınlar, hepsi burada. Bu işi yapanlar Fas'ın sosyal açıdan en zayıf konumdaki kadınları.

Bir kaç hafta önce bir kadın çıkan bir karmaşada yükün altında kalıp hayatını kaybetmiş Bunun ardından İspanyol yetkililer ticarete daha set düzenlemeler getirdi ve kadınların el arabası kullanmasını istediler. Çoğu bunun işlerini daha da zorlaştırdığı görüşünde.

Bu kadınlar sınırı geçebildikleri için kendilerini şanslı sayıyor. İspanyol yetkililer günde 4 bin geçişe izin veriyor. Geç kalanlar ise geceyi İspanya tarafından geçirmek zorunda kalıyor. Bazıları ise tespit edilmemesi gereken ürünleri vücutlarına yapıştırıyor. Tüm bunlar bir kaç Faslı iş adamı ithalat vergisi ödemesin diye yapılıyor.

Etiketler : Fas İspanya
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.