DÜNYAHaber Girişi : 20 Nisan 2018 14:42

Hollanda'lılar 'Çılbırı' Keşfetti

Hollanda'lılar 'Çılbırı' Keşfetti
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan çılbır, şimdi de Hollanda'da kahvaltı dünyasının yükselen yıldızı oldu
Mutfak tarihçisi Charlotte Kleyn ve gurme yazarı Mara Grimm, Parool gazetesinde çılbırla ilgili geniş bir yazı kaleme aldı.
Amsterdam'da 15 yıl öncesinde kahvaltı için sadece kahve, sahanda yumurta ve kruvasan satan dükkanlar bulunduğunu belirten yazarlara göre ,bugün adım başı kahvaltı salonu açılması sevindirici bir durum.Ancak kötü olan yanı ise bütün kahvaltı menülerinin neredeyse birbirinin kopyası olması. 
                     

Hollandalı gurmelere göre, bu sıkıcı menülerin alternatifi artık "kahvaltı dünyasının yükselen yıldızı" adın verdikleri çılbır.Mara Grimm, "Yoğurtlu haşlanmış yumurtadan oluşan bu yemek, aslen Türkiye'den geliyor" diyor.Çılbırın, 15. yüzyılda Osmanlı sultanlarının en sevdiği kahvaltı olduğu bilgisini veren Hollandalı gurme, hayranlığını şu sözlerle açıklıyor:"Çok nadiren böyle lezzetli bir kahvaltı yemeği tattım."

Ilık sarımsaklı yoğurt ve dokunduğunda sarısı dışarı akan haşlanmış yumurta, Kleyn ve Grimm'e göre "ilahi bir karışım."Biraz pul biber ve eritilmiş birkaç kaşık solusu tereyağ ise bu eşssiz lezzetin tamamlayıcı unsurları. Hollandalı gurme sonucu, "Tanrım! Ne kadar lezzetli" diye anlatıyor.Hollandalı yemek uzmanlarına göre, İngiltere'nin başkenti Londra bu lezzeti daha önce keşfetmiş. Kahvaltı menülerinde çılbır, "Türk yumurtası" adıyla sunuluyor.



Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.