Iğdır'da kadınların asırlardır kurutarak kış için hazırladığı domates kurusu, Avrupa'ya ihraç ediliyor. Girişimci Nevruz Sadak, kent merkezi ve köylerde yetiştirilen domatesleri sadece kadınların çalıştığı Iğdır Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikasında kurutarak Almanya'ya gönderiyor.

Almanya'daki fabrikada işlenen domates kuruları, ardından Avrupa'nın bir çok noktasında satışa sunuluyor. Ürünlerin tamamen doğal koşullarla elde edildiğinin altını çizen Sadak, "Gün kurusu domates bizim Almanya'ya ihraç ettiğimiz Iğdır'ın yöresel ürünlerinden biridir. Biz bu ürünü üretirken hiç kimyasal madde kullanmıyoruz, tamamen güneşte, doğal ortamda kurutuyoruz. Avrupa'ya ihraç ediyoruz." dedi. Domates kurusunun Avrupa'dan yoğun ilgi gördüğünü anlatan Sadak, şöyle konuştu:
"Domates, yaptığımız mezelerde vazgeçilmez üründür. Fakat kış aylarında Iğdır'da domates üretilmiyor. Biz müşterilerimizi buranın doğal ürünlerine alıştırdık. Bu manada Avrupa'da yaptığımız mezelerde aynı tadı tutturmak için yine buranın domatesine ihtiyacımız var. Yani raf ömrü kısa olan ürünü doğal ortamda kurutarak raf ömrünü uzatıyoruz üretim aşamasında da malzeme sıkıntısından kurtulmuş oluyoruz. Yani bir haftada kurutulan bu ürünün raf ömrünü 2 yıla kadar çıkarmış oluyoruz."