Çin'de 2 Milyon Yıllık Çocuk Parkı Bulunmuş Olabilir
Arkeologlar, Çin'deki Hebei bölgesinde yapılan kazılarda 2 milyon öncesine tarihlenen taş oyuncaklar buldular. Bu taş oyuncakLarın eski insansılara ait olduğunu ve alanın bir oyun alanı olarak kullanıldığını düşünen arkeologlar, alanda oyuncakların yanı sıra büyük olasılıkla kadınlar ve çocuklar tarafından yapılmış taş aletlerinde var olduğunu belirtiyorlar.
Kazılar, Nihewan havzasında bulunan ve Doğu Asya'daki en eski Paleolitik alanlardan biri olan, eskiden büyük bir göle ev sahipliği yapan ve bu nedenle bile eski insansılar için oldukça ideal bir yerleşim alanı olarak kabul edilebilecek Heigugou antik alanında devam etmektedir.
Nihawan ilk olarak 1921 yılında keşfedilmiş ve avcıların avladıkları hayvanları yedikleri bir yemek alanı, 2 milyon yıl öncesine tarihlenen antik hayvan fosilleri ve taş aletler gibi arkeolojik açıdan oldukça önemli bulgular ortaya koymuştur. Bulunan aletlerin çok iyi korunmuş durumda olması, bu aletlerin ani bir olay sonucunda (toprak kayması gibi) gömülmüş ve daha fazla rüzgar ya da su aşınmalarına maruz kalmamış olduklarını düşündürmektedir.
Güney Çin Sabah Gazetesi'nin haberine göre, arkeologlar altı metrekareden daha küçük bir alanda 1.77 ile 1.96 milyon yıl arasına tarihlenen 700'den fazla taş alet ve yaklaşık 20 bin parça eser buldular. Bulunan eserler üzerindeki araştırmalar, bu taş aletlerin erkekler tarafından yapılmış olmak için çok küçük olduklarını ve %80'ninden fazlasının 20 ila 50 mm arasında değişen ölçülere sahip olduğunu göstermiştir. Bu durum araştırmacıları bu aletlerin kadınlar ve çocuklar tarafından yapılmış olduğu olasılığına yönlendirmiştir.
Çin Bilim Akademisi'nde profesör olan, Heitugou alanındaki projenin direktörü Wei Qi bu buluntuların oldukça etkileyici buluntular olduklarını belirtmiş ve bu alanın eski insansıların sosyal yapısı ve Afrika'dan Asya'ya nasıl ve ne zaman geçtikleri gibi bir çok önemli soruyu cevaplayabilecek potansiyele sahip önemli bir alan olduğunu vurgulamıştır.
Wei bu taş aletlerin çoğunun kadın ve çocukların ellerinde yapıldığını düşünüyor. Taş aletlerin % 80i oldukça küçük ve 20-50 mm uzunluğunda. Aletlerin çoğunda kullanıma bağlı hiçbir aşınma da görülmüyor.
HTG268 kodlu buluntu Wei'nin dikkatini özellikle çekmiş. Wei'ye göre bu bir annenin çocuğu için yaptığı bir oyuncak ya da hediyeydi. Wei "Neredeyse yapan kişinin beslediği sevgiyi hissedebiliyorsunuz. Bu parça o kadar iyi yapılmış ve o kadar güzel şekil verilmiş ki, nitelik açısından çok daha yakın zamanlarda yapılmış taş aletlerle yarışabilir" diyor.
Çin Bilimler Akademisi'nde Paleontoloji ve Paleoantropoloji profesörü Gao Xing ise taş buluntuların gerçekten elle yapılıp yapılmadığından emin olunamayacağını söyledi.
"Buluntuların sadece doğa tarafından şekillendirilen taş parçaları olduğu ihtimalini elemek zor. Bu buluntuların el yapımı olup olmadığını anlamak, günümüz biliminin sınırlarını aşabilir. Buluntular üstünde gelecek araştırmalar yapılması gerekiyor. Heitugou önemli keşiflerin yapılma potansiyeli olan bir alan" dedi Gao.
Wei ise, taş buluntuların elle yapıldığından emin olduğunu söylüyor. Wei'ye göre bu buluntular da elle yapılmadıysa, o zaman bugün müzelerde bulunan birçok buluntu da şüphe altında olmalı.