Adalet Bakanlığı'nın ceza muhakemesinde iş yükünün azaltılması için hazırladığı yeni yasa taslağında, sarkıntılık, reşit olmayanla cinsel ilişki, cinsel taciz, tehdit ve şantaj suçluları, 'basit yargılama' adı altında mahkemeye gitmeden savcılıkla pazarlık yapabilecek. Yeni yasa ile, kadına şiddet, tecavüz ve taciz"basit suç" kavramı içine alınacak.Kadına şiddetin insan hakları ihlali sayıldığı, 2010 yılında hazırlanmasında Türkiye'nin de önemli katkısının olduğu İstanbul Sözleşmesi'ni ihlal edilmiş olacak.

Yeni yasa taslağına göre, 5 yıla kadar hapis cezası gerektiren suçlarda "uzlaştırma ile pazarlık" yapılabilecek. Yasa taslağıyla, adliyelerdeki yoğunluk ve uzun süren yargılama sürelerinin azaltılması hedefleniyor olmasına karşın, insan hakları ihlali olarak kabul edilen bazı suçlar da bu kapsama alınacak. Taslak yasalaşırsa, yaralama, eziyet, sarkıntılık, reşit olmayanla cinsel ilişki, cinsel taciz, tehdit, şantaj suçlarında "basit yargılama" usulü devreye sokulacak. Bu suçları işleyenler mahkemeye gitmeden savcılıkla pazarlık masasına oturabilecek.
Buna göre, üst sınırı 5 yıl veya daha az hapis cezası gerektiren suçlarla ilgili savcı basit yargılamayı uygulayabilecek. Zaten suçunu kabul ettiği için otomatik olarak cezası 1 yıla inen suçlu, suçunu para cezası ödeyerek ya da kamu hizmetinde çalışarak çekmiş olacak. Eşine şiddet uygulayan bir kişi, Avrupa Konseyi'nin 2010 yılındaki sözleşmesine göre, insan hakları ihlali yapmış olacak, ancak iç hukuktaki bu düzenleme ile savcılıkla pazarlık yapıp, eşini dövmesinin karşılığı olan para cezasını ödeyip hayatına devam edecek.
İstanbul Sözleşmesi'nde "Arabuluculuk yoktur. Kadına şiddet mutlaka cezalandırılmalıdır. Herhangi bir cinsiyete dayalı ayrımcılık göz ardı edilerek cezasızlık söz konusu olamaz" düzenlemesi bulunuyordu.