EKONOMİHaber Girişi : 07 Haziran 2016 13:31

Köylüye pazar yasağı

Köylüye pazar yasağı
Muğla'nın Datça ilçesinde kurulan köylü pazarında,köylülerin ürettikleri ürünleri satması İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri ve belediye zabıtaları tarafından engellenmek isteniyor
Muğla'nın Datça ilçesinde kurulan köylü pazarı, İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileriyle belediye zabıtalarının engellemesine uğradı. Haftalardır pazara yaptıkları denetimlerini sıklaştıran zabıtalar, köylüleri "Burada süt, ekmek, yumurta, bal, yağ, zeytinyağı, badem satmayacaksınız" diye uyardı ve "Bundan sonra satacağınız sayılan her bir çeşit ürün için üç bin lira ceza ödeyeceksiniz" diyerek ellerindeki kağıtları köylülere imzalatmak istedi. Köylülerin ve pazara alışveriş için gelen Datçalıların büyük tepkisi üzerine, belediye zabıtaları pazardan ayrıldılar.


Zabıtaların pazar yerinden ayrılması tartışmaları dindirmedi. Kendisinin "İlçe Tarım Müdürü" olduğunu söyleyen yetkilinin "Kanun böyle, kanunu uygulamak zorundayız. Köylülerin sattığı ürünler hijyenik değil, halk sağlığını bozuyor. Bunu Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde çözmek için, bu ürünlerin pazarda satılmaması gerekiyor" diye konuşması da tepkiyle karşılandı. Köylüler "Satma demek kolay, peki biz ne yiyecek ve içeceğiz? Biz buraya getirdiğimiz beş kilo süt, 20 tane yumurta, 10 tane ekmek, biraz peynir, biraz yoğurt satarak geçimimizi sağlıyoruz. Siz bunları satma diyerek, bizi açlığa mahkum ediyorsunuz" diye isyan etti. Tarım İlçe Müdürü bu kez "Siz de kooperatifleşin, mandıra kurun, ürünlerinizi etiketleyip, markalayın, öyle gelin satın" önerisinde bulundu, ancak ekonomik olarak nasıl baş edecekleri konusuna bir açıklık getirmedi.


Pazara alışveriş için gelen yurttaşlar da köylüden yana çıktı. Bazı Datçalılar, kooperatifleşmenin yolunu devletin açması gerektiğini vurguladı ve "Amaç köylüyü zor durumda bırakıp, değerlenen tarlalarını ucuza kapatıp, büyük otel zincirlerine devretmek midir?" diye tepki gösterdiler.
İlçe Tarım Müdürü'nün sorunlarına çözüm olamayacağını anlayan köylüler dertlerini Belediye Başkanı'na anlatmak üzere yurttaşlarla birlikte Belediye binasına gitti.

Getirilen yasağın ve para cezasının Avrupa Birliği yasaları çerçevesinde bir geçiş dönemi olduğunu savundu. Uçar, sorunu İlçe Tarım Müdürü ve Kaymakam'la da görüştüğünü, ancak sabit pazarın birkaç sene sonra yapılabileceğini, kooperatifleşmenin çözüm olmadığını söyledi. Belediye başkanının hiçbir çözüm önerisi sunmaması üzerine köylüler ve vatandaşlar sorunlarını çözmek için mücadele etmeye karar verdi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.