EKONOMİHaber Girişi : 21 Ağustos 2018 23:48

Lavanta balı hasadına başlandı

Lavanta balı hasadına başlandı
Türkiye'de lavanta üretiminin yüzde 80'inin gerçekleştirildiği Isparta Kuyucak’ta görsel sezonun bitmesinin ardından lavanta balı hasadına başlandı

Yurt içinden ve yurt dışından turistleri ağırlayan Isparta Kuyucak Köyü'nde, sezonun bitmesiyle çiftçiler getirisi yüksek olan lavanta balının hasadına başladı.

Kuyucak Köyü ve civarında yerli ve gezgin arıcıların kurduğu yaklaşık 3 bin kovanla üretime geçen çiftçiler, Türkiye'nin lavanta balı ihtiyacının karşılanmasında da önemli görev üstleniyor.

                     

Lavanta Balının Kalite ve Tanınırlığının Artırılması Projesi Koordinatörü Ali Sağdaş, lavanta balının yaygınlaştırılması kapsamında 2014 yılında proje hazırladıklarını ve bu kapsamda çiftçilere kovan dağıttıklarını belirtti. 

Alternatif gelir sağlamak için çiftçiye teşvik sunduklarını söyleyen Sağdaş, lavanta balının diğer ballardan farklı bir durumda olduğunu kaydetti.

Lavanta balının Türkiye'de nadir bulunan ballar arasında olduğunu aktaran Sağdaş, şunları söyledi:

"Kuyucak Köyü lavanta balında öncü durumunda. Hoş kokusu, narin tadı ve hafifliğiyle diğer ballardan ayrılıyor ve insanın yedikçe yiyesi geliyor. Hafif olduğu için hemen kesmiyor. Lavantanın faydaları balına da sirayet ediyor. Lavanta karaciğer enzimlerine, uyku problemi çekenlere, stres kaynaklı hastalık yaşayanlara iyi geliyor.

Lavanta balı da arı lavantadan nektarı aldığında dolayı aynı etkiyi veya yakın etkiyi gösterme eğiliminde. Yatmadan önce bir kaşık lavanta balı yerseniz, çok rahat uyursunuz. Karaciğer enzimlerinin dengelenmesinde özellikle rol oynuyor. Yapılan araştırmalar sonucunda lavanta balının dünyada nadir ballardan olduğu tespit edilmiş, antiseptik etkisi kanıtlanmıştır, yaraların iyileştirilmesinde de kullanılmaktadır."


Etiketler : lavanta bal
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.