Hayvancılıkta, şap hastalığı alarm veriyor. Türkiye'nin birçok şehrinde "Asya-1 virüsü" ya da "Nepal şapı" olarak adlandırılan yeni tip şap hastalığı görüldü. Bazı şehirlerdeki hayvan pazarları kapatıldı.
Suriye'den kaçak olarak ülkeye giren hayvanlardan yayıldığı belirtilen hastalık, ilk olarak eylül ayında Van'da görüldü.
Daha sonra Kars, Çorum, Kırşehir, Aksaray, Bursa, Denizli, Kırıkkale, Samsun ve Burdur gibi illere de yayıldı.
Türkiye'de ilk kez görülen virüs nedeniyle birçok ilde buzağı ölümlerinin arttığı belirtiliyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hastalığın abartıldığı şekilde olmadığını belirtti, karantinanın söz konusu olmadığını söyledi.
Bakan Çelik, "Bunların engellenmesiyle ilgili aldığımız çok önemli tedbirler var. Şap ile ilgili farklı bir mikroptan bahsedildi. Onunla ilgili enstitülerimiz yeni bir aşı ürettiler, yaygın bir şekilde uygulanıyor" dedi.
Asya-1 tipi olarak adlandırılan şap hastalığı türünün yayılma hızının çok yüksek olduğuna dikkat çeken uzmanlar, şap enstitüsünün buna karşı ürettiği yeni aşının olumlu sonuçlar verdiğini belirttiler.
Şap Hastalığının Yol Açtığı Zararlar
? Süt ve et verimindeki kayıplar.
? Hayvanların gelişmesinde gerilik.
? Gebe hayvanlarda yavru atma.
? Özellikle genç hayvanlarda görülen oldukça yüksek oranda ölümler. ? Dış ticarete getirilen kısıtlamalardan doğan ekonomik kayıplar.
? Tedavi masrafındaki maliyet.
Şap hastalığı nasıl bulaşır?
Şap hastalığı (dabak), hasta hayvanların salyaları, derisi ve yapağıları vasıtasıyla diğer hayvanlara bulaşır. Hastalığı taşıyan hayvanların ahırına girenlerin ayaklarına giydiklerine, ot, saman ve yemlere bulaşmaktadır. Hayvanların salyası, burun akıntıları, solunumu, süt, idrar, deri döküntüsü ile bulaşabildiği gibi, rüzgar vasıtasıyla uzun mesafeye ulaşabilmekte, hayvanlarla uğraşan insanlar aracılığı ile de bulaşabilmektedir.
Şap hastalığı nasıl anlaşılır?
Hayvanda ateş yüksekliği, ağızdan akan ipliksi salya ve akar, dilde, diş etinde, dudak ve burun içinde, memede mercimek tanesi kadar içi sıvı olan keseciklerin patlamasıyla oluşan yaralardan, hayvanın tırnak arasında oluşan yaralardan, tırnağın düşmesinden, hayvanın yürümekte zorlanması ve acı çekmesinden, bazen diz çökerek yürümesinden anlaşılabilmektedir.