PEN Türkiye Yazarlar Derneği tarafından yapılan açıklamada, "Ödülü duruşuyla, gerçekleştirdikleriyle, birçok kadına yol açan, örnek oluşturan bir sivil toplum kuruluşuna veriyoruz: Uçan Süpürgeye" denildi.

Uçan Süpürgenin Uluslararası Kadın Filmleri Festivaliyle öne çıktığına değinilirken, "Direniş için bir platform, özgürleşme için bir araç olan feminist sanat ve festival, içindeki filmlerle mücadelelerine taşındı. Ülkemizde kadınlar için, kadınlar tarafından kurulmuş ilk film festivali olan bu etkinlik, 25 yıldır kesintisiz sürmekte, Halime Güner Başkanlığındaki Uçan Süpürge Vakfına, PEN Duygu Asena Ödülünü vermekten mutluluk duyuyoruz" ifadelerine yer verildi.
Duygu Asena kimdir?
19 Nisan 1946 yılında İstanbul'da dünyaya gelen gazeteci ve yazar Duygu Asena. İstanbul Üniversitesi Pedagoji bölümünü bitirip bir süre bu alanda çalıştıktan sonra gazeteciliğe yöneldi. 1972 yılında ilk yazısı Hürriyet gazetesinin Kelebek ekinde yayınlanan Duygu Asena, daha sonra çeşitli gazetelerde yazar ve muhabir olarak görev yaptı.
70'lerin sonunda Kadınca, Onyedi, Ev Kadını, Bella Bayan, First gibi pek çok kadın dergisini yönetti. Aynı zamanda Söz, Sabah, Güneş, Milliyet ve Habertürk gazetelerinde de köşe yazarlığı yaptı.
1987 yılında yayınlanan Kadının Adı Yok isimli ilk kitabı bir yıl içinde 40 baskı yaparak rekor kırdı. Ancak daha sonra Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından muzır bulunarak satışı sınırlandırıldı, poşet içinde satılmaya başlandı. Daha sonra Duygu Asena'nın açtığı dava ile kitap yeniden serbest olarak satılmaya başlandı. Kadının Adı Yok ayrıca Hollanda, Almanya ve Yunanistan'da da tercüme edilerek yayınlandı. Kitap Atıf Yılmaz tarafından sinemaya da uyarlandı.
Duygu Asena, 30 Temmuz 2006'da beyin tümörü nedeniyle İstanbul'da vefat etti. Günümüz de de feminizmin en önemli yazarları arasında kabul edilmektedir.