TÜRKİYEHaber Girişi : 22 Ekim 2021 14:49

Sakarya ayvasının hasadına başlandı

Sakarya ayvasının hasadına başlandı
Sakarya’da yetiştirilen ve dünyaya ihraç edilen dalların sarı altını olarak da hitap edilen coğrafi işaretli ayvanın hasadı başladı
Sakarya'nın Geyve ile Pamukova ilçesinde yetiştirilen ve coğrafi işaret alan ayvanın 2021 yılındaki hasadı başladı. Pekmezi, kurutması, reçeli ile kompostosu yapılan ve sadece elle toplanan dalların sarı altını, iç piyasa ihtiyacının önemli kısmını karşılamasının yanı sıra dünyanın birçok noktasına ihraç ediliyor.
Dallardan toplanan ayva, bahçede işçiler tarafından kalitesine göre ayrılarak kasalara yerleştirilip soğuk hava depolarına kaldırılıyor. Burada yapılan işlemler sonrasında ise ayva, Türkiye pazarının yanı sıra Amerika, Hollanda, Almaya ve Rusya'ya gönderiliyor.
 Fiyatların geçen senelere göre aynı olduğunu belirten Pamukova Ziraat Odası Başkanı Yaşar Ulukaya, tarladan yaklaşık 2 buçuk liraya satılan ayvanın marketlerdeki fiyatlarının 8 ila 10 lira arasında olduğunu belirtti.
Ayvanın bu seneki rekoltesinin yüksek olduğunu belirten Pamukova Ziraat Odası Başkanı Yaşar Ulukaya , “Ülkemizin ayva ihtiyacının yaklaşık yüzde 65'ini Sakarya bölgesi yetiştiriyor. Bununda yaklaşık 60 bin tonunu Geyve ve Pamukova bölgesi yetiştiriyor. Ayvanın kayıt altında olan rekoltesi ise 13 bin dekar alan üzerinde yıllık 60 bin ton civarında ve bu seneki rekolte biraz daha yükseklerde 65 bin tonlara çıkarabiliriz. Biz buna Pamukova ve Geyve'nin ‘Sarı altını' olarak hitap ediyoruz'' dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.