Ev Yapımı Salçalar Sağlık Kaynağı
Domateste bulunan karotenoidler aslında alfa-karoten, beta-karoten, likopen, lutein, zeazantin'in aralarında olduğu, altı yüz'den daha fazla fitokimyasallardan oluşan büyük bir aileden oluşuyor. Tüm bu karotenoid ailesi vücudun metabolik işlevlerinin doğal bir yan ürünü olan oksidatif zarara karşı kendini korumasına yardımcı olurlar.
Domates bu doğal savunuculardan likopen'in en bol bulunduğu sebze. Likopen savunma sisteminde üst sıralarda etkili bir antioksidan. Sağlığımıza yararları saymakla bitmez.
- Likopen yerseniz kanınızda yüksek düzeylere çıkar ve sizi kanserden korur. Düzenli ve bol miktarda tüketildiğinde erkek üreme sisteminde de yoğun olarak birikir ve prostat kanserinden korur.
- Ciltte UV ışın hasarından koruyarak cilt kanserinden korur
- 2004'de yapılan bir çalışmada kanda likopen düzeyi yüksek olan erkeklerde felç riskinde %39 azalma sağladığı bulunmuştur.
- Kalp damar hastalığının güçlü bir göstergesi olan karotid arterde (şah damarında), damarınızı tıkayan aterosklerotik plak oluşumunda likopen düzeyi düşük olanlarda plak oluşumu riski üç kat daha fazla bulunmuştur
- Bir başka benzer çalışmada, kadınlar kan likopen düzeylerine göre dört gruba ayrılmış ve yüksek olan ilk üç grupta kalp damar hastalığı riski, en düşük olan dördüncü gruba göre %50 daha az bulunmuş.
Likopen demek domates demek. Beslenmemizde aldığımız likopen'in çok büyük yüzdesi için tek kaynağımız domates. Domates mevsiminin geçtiği bu günlerde ise sülfürsüz ve doğal olarak güneşte kurutulmuş domatesleri sos ve yemeklerimizde kullanmaya devam etmeliyiz. Domates pişirildiği zaman likopen oranı 10 kat artmaktadır. Salça ve domates sosları, doğal yapılmış ketçap likopenin zengin kaynaklarıdır. Fakat hazır ketçaplara şeker ilave edildiği için kullanılmamalıdır.