Hikâyeler hep yazılır, önemli olan onları okumaktır
Son yıllarda giderek artan kadın cinayetlerine farklı bir pencereden bakarak yazılmış bir oyun 'Eksik Etek'. Çocuk yaşta zorla evlendirilenleri, kadına yönelik şiddeti, tacizi, tecavüzü ve kadın cinayetlerinin temelini hazırlayan birçok konuyu bünyesinde barındıran tek kişilik bir tiyatro oyunu. Oyunu yazan ve sahneye taşıyan Tiyatro19 Sanat Yönetmeni Yasemin Yanar Karameşe, oyun içerisinde farklı karakterlere bürünüyor.
Onu babası rolünde izlerken karşınıza sürpriz karakterler olarak çıkabiliyor. Eksik Etek için Yasemin Karameşe, "Aslında tam da sözün bittiği yerde başlar Leyla'nın, Leylaların hikâyesi?
Yüzyıllardır, kuşaklar ötesinden bizimledir. Sadece kahramanlar, zaman ve mekânlar farklıdır. Biz bitti sansak da bu bir aldatmacadır. Hikâyeler hep yazılır, önemli olan onları okumaktır" diyor. Kadın hakları savunucusu gibi gözükenler için ise "Onlar başımızın tacıdır; Anadır, bacıdır, yârdır? Hep korumak, sahiplenmek (!) isteriz kendimizce değil mi? Ama ortada, sokaklarda kaldığında ise ötekileştirdiklerimiz arasında en ön sıradadır artık onlar? Ne oldu anaya, bacıya, yâra? Nerde kaldı kadın haklarınız?" diye konuşuyor.
Daha önce farklı sosyal konularla da seyirci karşısına çıkan Tiyatro19, genelde çalışmalarını doğaçlama olarak üretiyor. Bu oyunda da zaman zaman doğaçlama interaktif bir boyut alıp seyirciyle de diyaloğa geçiyor.
Tiyatro 19'un kurucularından Yasemin Yanar Karameşe, Eksik Etek oyununda hem tek kişilik performansı hem de izleyicileri oyunun içine çekmedeki başarısıyla büyük alkış almakta.
Karameşe, Tiyatro 19'u şöyle anlatmakta:Tiyatro 19, 2006 yılında Çorum'da kuruldu. Öncesinde Sağmaca Tiyatro ismiyle kurmuştuk. Bir yıl o isimle devam ettik. 2 yıldır Ankara'dayız. Daha önce Çorum'da faaliyet gösteriyorduk. Çorumlu olduğumuz için Tiyatro 19 ismiyle çıkış yaptık, ama sonrasında ekibimiz büyüyüp canlandıkça ismimizi değiştirmek istemedik. İsme sadık kalalım diye. Eksik Etek oyunu benim yazıp yönettiğim tek kişilik bir oyun . Bunun dışında belirli tanınan oyunları, kendi yazdığımız doğaçlama oyunları sahneye koymaya çalışıyoruz. Burada 30 kişilik bir ekibimiz var. Haftada en az iki gün çalışıyoruz ve doğaçlama çalışıyoruz. Doğaçlama çalışarak oyunlarımızı üretiyoruz kendimiz yazacağımız zaman. Bunların dışında saygı, sevgi, hoşgörü gibi mesajların yani değerler eğitiminin verildiği çocuk oyunlarımız var. Bazen animasyon işlerimiz oluyor ama çoğunlukla tiyatro üzerine çalışıyoruz. Ben ayrıca drama liderliği de yapıyorum.