İskoçya'da yapılan bir araştırma, eski profesyonel futbolcuların demanstan ölme olasılığının 3 buçuk kat fazla olduğunu ortaya koydu
Glasgow Üniversitesinde topa kafayla vurmanın beyin hasarına yol açabileceği şüphesi üzerine yapılan bir araştırmada, eski profesyonel futbolcularda, bunama olarak da bilinen demanstan ölme riskinin aynı yaş grubundaki kişilere göre 3 buçuk kat fazla olduğu belirlendi.
İngiltere Futbol Federasyonu ve Profesyonel Futbolcular Derneğinin yaptırdığı araştırma kapsamında, 1900 ve 1976 yılları arasında profesyonel futbolcu olan 7 bin 638 kişi ile futbol oynamayan 23 bin kişinin ölümleri karşılaştırmalı olarak incelendi.
Araştırma ekibinden Dr. Willie Stewart, futbol oynamayanlara kıyasla eski futbolcularda demanstan ölme olasılığının 3 buçuk kat arttığını, aynı zamanda bu kişilerde alzaymır görülme riskinin 5, motor nöron hastalığının yaklaşık 4, parkinsonun da 2 kat fazla olduğunu tespit ettiklerini söyledi.
Nijerya asıllı ABD'li nöropatolog Doktor Bennet Omalu,"Çocuklardan başlayarak futbolda kafa topuna vurma yasaklanmalı. 18 yaş altı sporcular özellikle kafa topu vuruşları yapmamalı. Çünkü insan beyni bu yaş gruplarında gelişmeye devam ediyor. Şiddetli kafa vuruşları bu gelişime zarar veriyor ve durduruyor."dedi.
ABD'li psikiyatrist Don Williams da ''kafa topunun çocuklar için riskli olduğunu belirterek, yaşları 14ün altında olan çocukların futbol topuna kafaları ile vurmamalarını gerekir,önceliğimiz insan sağlığı''dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünyada 50 milyon demans hastası bulunuyor. 2030'da bu rakamın 83 milyona, 2050'de ise 152 milyona yükseleceği öngörülüyor. Diğer yandan, her yıl yaklaşık 10 milyon kişi demans hastalığına yakalanıyor.