Dünya havacılık teşkilatının ilkleri arasında yer alan, Türk Hava Kuvvetleri 107. kuruluş yıl dönümünü kutluyor
Yurtdışına eğitim için gönderilen subayların dönmesiyle Türk ordusu, 1912 yılı başlarında ilk pilotlarına ve ilk uçaklarına kavuştu. Bu dönemde yaşanan bir başka önemli gelişme de, Türk ordusunun kendi subaylarını yetiştirmek için Yeşilköyde Hava Okulunu açması oldu.Dünyanın ilk hava kuvvetleri teşkilatlarından birini kuran Türk ordusu, bu çabasının ilk meyvelerini Balkan Savaşında topladı. Ülkenin ilk pilotları, Balkan Savaşında büyük başarılar elde etti.
Balkan Savaşı sonrasında yeni uçaklar alındı, 1914te Yeşilköyde Deniz Hava Okulu kuruldu. Ancak Birinci Dünya Savaşının başlamasıyla geliştirme çalışmaları sekteye uğradı. Türk uçakları, I. Dünya Savaşı döneminde Çanakkaleden Hicaza, Kafkasyadan Filistine kadar geniş bir coğrafyada görev üstlendi. I. Dünya Savaşında Osmanlı İmparatorluğunun yenilgiyi kabul etmesi ve ardından Mondros Mütarekesinin imzalamasıyla orduda terhis işlemleri başladı. Ancak subaylar yılmadı. Kendi çabalarıyla I. Dünya Savaşından kalan uçaklarla İstanbul, İzmir ve Konyada hava istasyonları açtılar. Elazığ ve Diyarbakırda da hava bölüğü oluşturuldu. Personel, uçak ve diğer malzemeler buralarda toplandı. Türk havacıları da Kurtuluş Savaşı'nda yerlerini aldı.
Türk Hava Kuvvetleri gerek personel gerekse donanım anlamında hızla gelişmeye devam etti. 1974 Kıbrıs Barış Harekatında Türk Hava Kuvvetlerinin gösterdiği olağanüstü başarı da bu çalışmaların ve eğitimlerin haklı sonucuydu.Dünyanın sayılı hava güçleri arasına giren Türk Hava Kuvvetleri, sınır ötesine düzenlediği operasyonlarla her seferinde gücünü ortaya koydu. Kuzey Iraka düzenlenen operasyonların yanı sıra Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatları bunun son örnekleri oldu.