Uzay'daki çöp miktarının artması, çarpışma tehlikelerini de beraberinde getiriyor. 23 yıldır görev yapan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), yaklaşık 30 büyük çarpma tehlikesi yaşarken, bunların üçü 2020'de oldu. Sonuncusu ise geçtiğimiz hafta da yaşandı.
NASA tarafından yapılan açıklamaya göre; içerisinde astronot ve kozmonotların bulunduğu ISS, acil yörünge değişikliğine gitti. Bunun sebebi ise Çin'in 2007 yılında imha ettiği Fengyun-1C uydusuna ait yaklaşık 3500 parçanın o dönemde Uzay'a dağılması ve bu enkazlardan bir parçanın geçtiğimiz günlerde ISS'nin yörüngesine girmesi.
Ortaya çıkan çarpışma tehlikesi nedeniyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na bağlı roketlerden birinin hızı saniyede 0.7 metre değiştirildi ve yörüngesi 1.2 kilometre yükseldi.
Avrupa Uzay Ajansı'nın bünyesinde kurulan Uzay Çöpü Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre Uzay'da 330 milyondan fazla çöp kalıntısı bulunmakta. Avrupa Uzay Ajansına göre uydular haricinde Uzay'da 10 santimetreden büyük 34 bin, 1 santimetreden 10 santimetreye kadar 900 bin, 1 milimetreden 1 santimetreye kadar ise 128 milyon nesne bulunuyor.