KREDİ ve Yurtlar Kurumu (KYK) Akdeniz Kız Öğrenci Yurdu'nda, yemek fiyatlarındaki artış, ranzalarda korkuluk olmayışı, odaların bakımsızlığı, içeriye su dahi alınmaması gibi nedenlerle yemekhanede çatal kaşıkla masaya vurup eylem yapan 8 kız öğrenci yurttan atıldı, öğrenim burs ve kredileri de kesildi.
Akdeniz Üniversitesi Kampusu içerisindeki KYK'ya bağlı Akdeniz Kız Öğrenci Yurdu'nda, odaların bakımsızlık ve hamam böceklerinin görülmesi, ranzalarda korkuluk olmayışı, yemek fiyatlarındaki artış, yurda girişlerin saat 24.00'den 23.00'e alınması ve yurda dışardan su, yiyecek ve içecek girişinin yasaklanması gibi uygulamalar, öğrencilerin tepkisini çekti. 13 Kasım 2015 günü saat 19.00 sıralarında bir öğrencinin su şişesiyle yurda girmesinin engellenmesi, bisküvü gibi yiyeceklerinin çöpe atılması ve tüm öğrencilerin girişte bu şekilde aranması üzerine 300'ün üzerinde öğrenci, yemekhanede kaşık ve çatalları masaya vurarak uygulamaları protesto etti.
Protesto sonrasında haklarında soruşturma açılan Mihrican Dinçer, Sibel Ögmen, Kibar Ateş, Dilan Öztürk, Dudu Demir, Nida Önal, Merve Aktaş ve Sinem Karaer adlı öğrencilere, yurttan süresiz uzaklaştırma cezası verildi. Bu öğrencilerden 6'sının aldığı burs, 1 öğrencinin de öğrenim kredisi kesildi. Sınav döneminde yurttan atılan öğrenciler, burs ve öğrenim kredilerinin de kesilmesiyle mağdur oldu. Kız öğrenciler, Antalya Barosu Kadın Hakları Kurulu ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği üyesi avukatlar aracılığıyla Antalya Bölge İdare Mahkemesi'ne yürütmeyi durdurma ve verilen cezanın iptaline ilişkin dava açtı.
Antalya Barosu Kadın Hakları Kurulu'ndan avukatlar Aynur Rüzgar Gökçe ve Aylin Onursev, idarenin verdiği süresiz yurttan uzaklaştırma cezasını orantısız bulduklarını belirtti. Avukat Gökçe, yurttan süresiz uzaklaştırıldığında öğrencinin öğrenim kredisi ya da bursunun kesildiğini, öğrencilerin zaten kısıtlı olanaklarla yurtta kalmak zorunda oldukları bir dönemde kredilerinden de yoksun kaldıklarını kaydetti. Bunun da öğrenim hakkını tamamen engelleyici bir durum olduğunu söyleyen Gökçe, "Eğer bu protestoya ilişkin kınama ya da daha orantılı bir ceza verilmiş olsaydı öğrencilerin öğrenim ve barınma özgürlükleri ellerinden alınmamış olacaktı" dedi.
Yurttan atılan öğrenciler, konuyla ilgili Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) de şikayetçi oldu. KYK Akdeniz Kız Öğrenci Yurdu Müdürü Hatice Çekirdekçi ise basına açıklama yapamadıklarını ve konunun genel müdürlüğe iletildiğini söyledi.