Ünlü oyuncu Anthony Quinnin başrolünde yer aldığı "Zorba" filminin müziklerini besteleyerek 1964 yılında tüm dünyada üne kavuşan Yunan besteci Mikis Theodorakis yaşamını yitirdi
Atinada 96 yaşında hayatını kaybeden besteci tüm dünyada müzisyen, yazar ve siyasi kimliğiyle tanınıyordu. Yunan şiirlerine dayanan binin üzerinde bestesi ile eserleri ülkenin kültürel mirası haline gelmişti. Özellikle geleneksel Yunan metinlerine dayanan duygusal halk müziği besteleri solcu kesimde Theodorakisi sembolik bir figür haline getirmişti.
Theodorakisin ölüm haberinin ardından Yunanistanda bütün televizyon ve radyo kanallarının yayın akışını değiştirerek Theodorakisin müziklerini çalmaya başladığı ve sanatçıyı anma programları yaptığı belirtildi.
Theodorakis klasik müzik bestelerinden sonra, 1960larda Yunan köklerine dönerek Yunan müziğinin popülerleşmesine katkıda bulunmuştu. 1964 yılında üç Oscar ödülü kazanan "Zorba" filminin müziklerini bestelemesi ile uluslararası üne kavuşmuştu. Theodorakis çok sayıda senfoni, bale, opera ve oratoryo bestelemişti.
29 Temmuz 1925 tarihinde Sakız adasında doğan Theodorakis ilk şarkısını 13 yaşında bestelemiş, 17 yaşında ilk konserini vermişti. Klasik müziğe olan sevgisi ile müzisyen kariyeri hayalleri kuran besteci Atina Konservatuarında ders almıştı.
. Annesi İzmir Çeşmeli olan Theodorakisin Türkiye ile bağları güçlüydü. Theodorakis 1986 yılında ünlü Türk besteci Zülfü Livaneli ile birlikte iki ülke arasındaki çatışmayı sona erdirmeyi amaçlayan Türkiye-Yunanistan Dostluk Derneğinin kurucuları arasında yer aldı. Bu girişimleri nedeniyle her iki besteci de yoğun şekilde eleştirilere maruz kaldı.Zülfü Livaneli ile beraber Türkiyede verdiği konserlerle büyük ilgi gördü.
Livaneli, Theodorakisin yaşamını yitirmesinin ardından yaptığı paylaşımda Theodorakisi "demokrasi ve özgürlük kahramanı" olarak andı. "1983'te Atina'daki bir konserime gelip o iri gövdesiyle bir fırtına gibi soyunma odama dalmasından bu yana neler geçti neler. 1986'da Güneş Topla Benim İçin albümünün Altın Plak töreni dolayısıyla ilk kez İstanbul'a gelişi, o günün akşamı Sarıyer'de Urcan lokantasında, Türkiye Yunanistan Dostluk Derneği'ni kurmaya karar verişimiz, yüzlerce konser, Efes'te Hacidakis, Theodorakis ve otuz bin izleyiciyle yaşadığımız unutulmaz gece, yolculuklar, tatiller, hastalıklar... Hepsi birer birer aklımdan geçiyor" diyen Livaneli "İnsan ruhunun, acılardan, savaşlardan, sürgünlerden, aşktan ve ihanetten süzülmüş en has halini temsil eden, hayatta ve sanatta en büyük dostlarımdan birini Mikis Theodorakisi kaybettim. Acısı çok derin" ifadelerini kullandı.